Om Andreas Cervenka Svenska dagbladet

SvD Näringslivs krönikör Andreas Cervenka har varit synnerligen underhållande under flera år som jag följt honom. Den 11 november 2011, fick han Sjunde AP-fondens journalistpris. Det är en av de finaste utmärkelserna som en svensk ekonomijournalist kan få. Det var han värd.

–Det är roligt och hedrande. Priset är instiftat för att som de skriver ”öka allmänhetens kunskaper om långsiktigt finansiellt sparande och ekonomiska sammanhang”. Om jag lyckas bidra till det känns det naturligtvis bra, säger Andreas Cervenka.

Motiveringen lyder: ”För en medveten och uthållig satsning på att leverera begripliga och analytiska texter som bidrar till att öka läsarnas förståelse för vår ekonomiska omvärld avseende jobb, pensioner, övriga sparmöjligheter och därmed allas vår välfärd. Artiklar som väl speglar redaktionens höga standard”. Mer kan du läsa

Hur mycket respons får du från läsarna?

–En hel del, vilket är väldigt kul. Ganska ofta händer det att människor hör av sig och säger att de egentligen är ointresserade av ekonomi men att de läser mina artiklar. Då känns det som om att jag har lyckats.

Vilka är de viktigaste frågorna för svenska sparare framöver?

–Hur det går med skuldkrisen i Europa och hur bankerna hanterar sin nya omvärld. Men också hur de låga räntorna påverkar våra pensioner. Vill du läsa mer om denna artikel?

Jag ska välja ut några godbitar nedan Vill ni hitta flera är det bara att gå in på Svenska dagbladet och söka på Andreas Cervenka eller Googla.

Bäddat för springnota,  Rysare som avgör 2012Så löser USA skuldkrisen, Riskkapitalbolag, Därför skenar elitens lön, Säg hej till de nya ledarna,  Det krävs en förklaring,ecb-chefen bryter tabu, Dags sätta affärerna i fokus, Det tysta paradigmskiftet, Syrgasmaskerna på för storbankerna, Sökes 28 000 miljarder, Borg vill införa ny bankavgift, Norman förstår att det provocerarStaten och kapitalet, Dags för omstart och kissblöjor, 

Här är ett utdrag från Andreas Cervenkas Minnesvärda citat. 

”Mina vänner och jag har skämts bort alltför länge av en miljardärvänlig kongress.” Börsgurun Warren Buffett tycker att det är fel att han betalar lägre skatt än sin sekreterare. (aug)

”Höga ersättningar i näringslivstoppen är något som vi som ägare måste kunna erbjuda.” Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg försvarar ersättningarna på 110 miljoner kronor till vd:n Börje Ekholm. (jan)

”Liechtenstein luktar så illa, så vi har bara sagt att Ikea kontrolleras av familjen.” Ingvar Kamprad bedyrar att möbeljättens tidigare pr-strategin ska ersättas av mer öppenhet. (maj)

”De flesta är nog överens om att världen kan tåla ett par graders uppvärmning.” Oljegiganten BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg retade upp klimatexperterna med ett uttalande om den globala uppvärmningen. (april)

”Det utgår jag ifrån. Konkurrensen är inte så hård.” Socialdemokraternas Tommy Waidelich är säker på att han i likhet med Anders Borg skulle ha utnämnts till Årets finansminister av Financial Times om han hade samma jobb. (nov)

”SJ har varit en lekstuga för okunniga politiker de senaste tjugo åren.” Ulf Adelsohn lämnade ordförandeposten i tågbolaget med en rejäl bredsida till sitt eget skrå. (april)

”Det är en väldigt dyr investering att få fram 3 000 jobb genom att gå vägen via billigare Toast Skagen.” S-ledaren Håkan Juholt sågade regeringens förslag till sänkt restaurangmoms. (april)

”Euroländer i kris har inte genomfört de reformer de skulle ha behövt. Därför blir det inte aktuellt för Sverige att stödja länder som Grekland eller Portugal.” Statsminister Fredrik Reinfeldt lät definitiv, men ett par månader senare meddelade han att Sverige ändå skulle bidra med miljarder i lån till krisande euroländer. (aug)

Jakten på riskkapitalet riskerar att bli en giftpil rakt i hjärtat på den svenska företagsamheten”. Riskkapitalbolaget Altors grundare Harald Mix är förgrymmad efter Skatteverkets dom som upptaxerat honom och flera andra riskkapitalstjärnor med runt 1 miljard kronor. (dec)

”Vi ber reservationslöst om ursäkt.” Riskkapitalisten Henrik Kraft från KKR gör en pudel i SvD tillsammans med kollegan Magnus Lindquist från Triton efter vanvården på Caremas äldreboenden. (nov)

”Europas framtid ligger i händerna på en sexgalning med en finansiell atombomb.” SvD Näringslivs krönikör Andreas Cervenka om Italiens premiärminister Silvio Berlusconi. Några veckor senare hade han avgått. (okt)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s