En lekstuga för politiker

Ett annat exempel på misslyckad privatisering är Statens Järnvägar (SJ).  Att SJ inte fungerar har vi blivit pinsamt påminda om, under den kalla vintern. Under rubriken ”Adelsohn tvingas gå”, kunde vi läsa att Ulf Adelsohn (M) tvingas lämna posten som SJ:s styrelseordförande efter nio år.

Ägaren och jag har olika uppfattningar om hur det ska bedrivas, säger Adelsohn som tycker att svensk trafikpolitik varit ”en lekstuga för okunniga politiker” i 25 år.

Avregleringen har skapat stora problem. Uppdraget från svenskarna är att ge bra service, medan uppdraget från regeringen bara är lönsamhet. Även regeringar fungerar som vinstmaximerare.

-På det nationella nätet finns det idag inte förutsättningar för konkurrens, säger Adelsohn.

Nej, det är ju så självklart. På vilket sätt ska det kunna bli konkurrens på SJ? Om H & M minskar sin servicegrad till kunden, riskerar H & M att kunden går köper sina kläder hos någon annan. Därför behåller H & M sin servicegrad och kvalité. Men vad ska SJ:s passagerare göra när tågen inte kommer i tid? Ska vi köpa bil? Åka taxi? Var finns konkurrensen? Artikeln fortsätter:

Regeringen ska idag presentera infrastrukturssatsningar på flera ”hundra miljoner kronor”, uppger SVT:s Rapport.

– Min uppfattning är att det inte handlar om miljoner utan om miljarder som ska till, säger Ulf Adelsohn.

Inte långt efter Adelsohn höll presskonferens på Stockholms Centralstation igår stannade all tågtrafik till och från stationen efter problem med strömförsörjningen.

Vilka slutsatser drar då ansvarig politiker:

Finansmarknadsminister Peter Norman är ansvarig för SJ och säger till TT att Ulf Adelsohn slutar på eget initiativ.

-Jag tror att SJ behöver en långsiktig lösning på ordförande sidan, säger han och påpekar att Adelsohn fyller sjuttio år.

Det är självklart viktigt att hitta en långsiktig lösning på ordförandesidan. Men varför inte samtidigt rikta in sig på en långsiktig lösning för SJ. Som det nu är fungerar det uppenbarligen inte. Flera år i rad har tågtrafiken inte klarat av vinterhalvåret. Det verkar inte som om SJ har dimensionerat för att det ska bli vinter. Det kommer som en lika stor överraskning varje gång. Aj fan, blev det vinter i år också, det hade vi inte räknat med.  I den första boken i Globaliseringen 3.0: Den stora vändpunkten behandlar jag politikerföraktet som ett hot mot demokratin. Det tycks råda ett utbrett politikerförakt i hela västvärlden. När politiker agerar på det här sättet förstärker inte det på något sätt tilltron till politikerna. Politikerna kan i begränsad omfattning påverka hur näringslivet bedriver sin verksamhet. Den roll som politikerna tycks ha är att skapa ett så företagsvänligt klimat som möjligt. Men inom de här områdena, den gemensamt finansierade sektorn, är det politikerna skyldighet att förvalta våra skattepengar på ett så bra sätt som möjligt. En förutsättning för att privatisering ska vara effektiv är att det råder en väl fungerande konkurrens. Det tycks det uppenbarligen inte göra inom flera områden. Då blir det istället dyrare och sämre kvalitet.

Socialdemokrater brukar anklaga alliansen för att privatisera av ideologiska skäl. Då finns det åtminstone något skäl. Att driva frågor man verkligen tror på, är väl inte helt fel, även om man önskar att förnuft och besinning skulle finnas med i bilden. Men vad är skälet till socialdemokraterna så fullständigt och okritiskt, köpt hela privatiseringstanken? Det kan ju knappast vara av ideologiska skäl. Då är det väl som Ulf Adelsohn säger att det har blivit ”en lekstuga för okunniga politiker”.  All heder åt Ulf Adelsohn som har klokskap nog att se bakom ideologiska dimridåer och höja sig över lekstugenivån hos politiker, som uppenbarligen har slutat tänka. Adelsohn pekar på den ständiga konflikten mellan lönsamhet och service. Den gemensamma sektorn är en hybrid, där skattebetalarna står för riskkapitalet och näringslivet står för avkastningen. På det sättet som det här går till är fullständigt omöjligt att tänka sig inom näringslivet. Om exempelvis H & M skulle bestämma sig för outsourcing av en tredjedel av sina butiker, och låta underentreprenörerna stå för hela avkastningen, men H & M:s varumärke får stå för risken, skulle detta leda till att H & M aktien skulle sjunka som en sten. Stefan Persson och unge herr Persons förnuft skulle ifrågasättas. Vad håller de på med?

Men så tycks det gå till inom vård, skola och omsorg. Någon tycks ha tänkt mycket fel här.

Trots all kritik mot misskötsel inom privatiserad vård, skola och omsorg, verkar privatiseringarna ha kommit för att stanna. Sverige kan mycket väl bli europamästare i privatisering av vård, skola och omsorg och mycket talar för att det blir en bra exportnäring, där näringslivet kan använda Sveriges goda varumärke som försäljningsargument. Flyttar vi fram utvecklingen 15 år framåt, har denna bransch möjlighet att bli en stor exportnäring för Sverige. Hur mycket av denna expansion som kommer skattebetalarna i Sverige till del är däremot oklart, trots att det är våra skattepengar som används.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s