Staten och kapitalet

När Blå tåget spelade låten ”Den ena handen vet vad den andra gör” på tidigt 1970-tal så var det mot den socialdemokratiska politiken de riktade sin kritik. Ebba Grön gjorde en cover och kallade samma låt ”Staten och kapitalet”.

”Kapitalet höjer hyrorna, och staten bostadsbidragen Så kan man fiffla en smula med den järnhårda lönelagen. Och till och med betala mindre i lön än priset för mat och för hyra. För staten skjuter så gärna till om levnadsomkostnaderna blivit alltför dyra. Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt. Staten och kapitalet, dom sitter i samma båt. Fast det är inte dom som ror, som ror så att svetten lackar, och piskan som kittlar, kittlar inte heller, deras feta nackar. ”

Här kan ni lyssna på Blå tåget : Kapitalet och staten gick hand i hand i bästa Saltsjöbadsanda och skapade en blandekonomi, som vänstern såg som en korporativistisk modell för att suga ut det arbetande folket. Om Saltsjöbadsandan kan man läsa i Wikipedia.   Intressant nog var det en likartad kritik som riktades mot blandekonomin från höger. Den socialdemokratiska statsmonopolistiska modellen ifrågasattes som korporativistisk.

Det var en jätteapparat som helt okontrollerat kunde glufsa i sig av skattebetalarnas pengar. Istället introducerades den hårt arbetande och strävsamme entreprenören, som blev utsugen av den illvillige staten, och som tog de surt förvärvade pengarna från entreprenören, och skapade en ofantlig sektor. Där gick det mest omkring en massa byråkrater med sina pärmar och inte bidrog med något, förutom att upprätthålla den socialdemokratiska förmyndarstaten. Denna stat har som sin huvudsakliga uppgift att kontrollera medborgarna och skapa krångliga lagar och förordningar för att trassla till det för entreprenörerna, så att de inte kunde ägna sig åt sitt viktiga entreprenörskap.

Samverkan mellan staten och kapitalet kan få förödande konsekvenser. Det kan skapa den korporativism som kännetecknade Italien under Mussolini.Men kan även agera för såväl nationalstatens som för mänsklighetens bästa. Utan statliga pengar hade vi med all säkerhet inte haft datorer och internet idag. Det hade kostat för mycket att forska fram för att vara ekonomiskt lönsamt för ett företag att ge sig på. Det var inom statlig amerikansk försvarsutveckling som datorer och internet togs fram. Sedan tog bland annat IBM, Intel, Microsoft, Xerox, Google och Facebook över stafettpinnen och kommersialiserade verksamheten. Läkemedelsindustrin investerar oerhörda belopp för att få fram nya läkemedel. Man utan grundforskning från samhällets sida skulle snart utvecklingen avstanna. Telia och Ericsson är idag exempel på företag som byggde på ett mycket produktivt samarbete mellan statliga Televerket och Ericsson. ABB hade inte varit vad det är idag utan samverkan mellan dåvarande Asea och Vattenfallsverket. Listan kan bli lång på de samprojekt mellan staten och kapitalet som varit och fortfarande är framgångssagor. Om inte staten har pengar till grundforskning, och inte har pengar för igångsättningshjälp kommer utvecklingen att avstanna. Även om det inte syns idag så kommer det att synas i framtiden. Företag kommer aldrig att gå in i grundforskning. Det är helt enkelt inte lönsamt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s