Kom igen Lena Sommestad

Lena Sommestad kom igen.

Att vara modern innebär att hitta nya lösningar på dagens utmaningar, menar Lena.

Lena säger nej till europakten. Hon är i gott sällskap. Joseph Stiglitz menar att  plans are a suicide pact.Han är ofta klok.

Däremot intar många socialdemokrater och tunga aktörer inom euroområdet en mycket riskfylld ståndpunkt när man tror på en ensidig Tobinskatt. Om en sådan skatt skulle införas skulle kapitalet ta andra vägar och euroområde skulle bli den stora förloraren. När vi hade ”valpskatt” hände just det. Det kommer med all säkerhet hända igen om eroområdet reglerar fria kapitalflöden.

Wikipedia:

Tobinskatt är en föreslagen skatt på internationella valutatransaktioner. Meningen är att det ska lägga band på den kortsiktiga spekulationen i utländska valutor och på så sätt stabilisera valutavärdet. Den föreslagna skattenivån är mellan 0,05 och 1,0 procent.

Namnet kommer från den amerikanska ekonomen James Tobin. 1972, strax efter att den amerikanska presidenten Nixons administration bestämt att USA skulle ge upp det gamla valutakurssystemet, det så kallade Bretton Woodssystemet, föreslog Tobin ett nytt system för att säkerställa internationell valutastabilitet. Han föreslog att det i ett sådant system skulle ingå en skatt på valutaväxling till utländska valutor. Professor Tobin mottog Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 1981, och hans namn är starkt förknippat med idén.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s