Stefan Löfven nominerad till ny S-ledare

Klockan 15.00 den torsdagen 26 januari 2012, presenterar partisekreteraren Carin Jämtin att Stefan Löfven, IF Metall, som nominerad till partiordförande i S.

På TV4 kommenterade Jens Orback, generalsekreterare i Palmeinstitutet, och TV4:s reporter Ulf Christoffersson TV4 nomineringen. Jens Orback tyckte att det var ett bra val. Stefan Löfven är en mycket modern politiker och fackföreningsledare. Samarbetat med näringslivet och politik är viktig i en globaliserad värld, där Sverige är mycket exportberoende.

Ulf Christoffersson pekar på några problem. Stefan Löfven sitter inte i riksdagen och kan inte ta partiledardebatterna. Någon eller några andra måste ta debatten i riksdag. Ulf Christoffersson pekade även på att Stefan Löfven är för kärnkraft vilket kan skapa problem i samarbetet med Miljöpartiet. Han sa även som ordförande i IF Metall nej till jämställdhets (kvinno) potter.

Vi har de framtida lösningarna på de framtida problemen, sa Stefan Löfven. Han har den traditionella S-bakgrunden och har varit svetsare på Hägglunds. Arbetsmarknadsfrågor och jobbpolitik är naturligvis hans styrka. Frihet och solidaritet talade han om. Framtiden är inte ödesbestämd, det är vi människor tillsammans utformas av människor tillsammans. Stefan Löfven 54 år – fyller 55 år i år och blir den äldsta partiledaren. Har suttit i VU (verkställande utskottet i 6 år). Iris Melander Stefan Löfvens mamma intervjuas. Hon hoppas att han ska se till att vi på landet ska få det lite bättre säger hon och skrattar. Stefan började sin yrkeskarriär tillsammans med pappan, med att sortera timmer. Han är adopterad och lämnades av sin biologiska mamma när han var ett år. Det fick vi reda på av hans ett år äldre bror som intervjuades. Han hoppades att det skulle gå bra för Stefan men inte för bra eftersom han röstade på alliansen. Stefan har vuxit upp i det rödaste Ådalen och arbetat som svetsare på Hägglunds i Ö-vik. Trots att Stefan bott i Stockholm i många år nu har han inte glömt bort sina rötter och håller fortfarande på Modo i hockey. Har haft ett brinnande intresse för fackliga frågor i alla år. Ärlighet och respekt var ord som framkom vid intervjuerna med tidigare arbetskamrater. Stefan är intresserad av poesi och läser gärna Stig Sjödin.

Under rubrik: Leissner: Fungerar om S är inställt på delat ledarskap. Maria Leissner, tidigare partiledare för Folkpartiet, ser problem men också möjligheter för en partiledare som inte sitter i riksdagen. Så länge ett parti är inställt på ett delat ledarskap kommer det att fungera, tror hon. Källa I SvD den 26/1.

Tre personer intervjuades i radions P1:

PJ Anders Linder, politisk chefredaktör SvD. Stefan Löfven bra person, klok.
Förstår att Europa är viktig för Sverige exportindustri och att energi frågan är avgörande för svensk konkurrenskraft. Stefan Löfven kan vara pådrivande i den näringspolitiska debatten, där regeringen är passiva idag. Han varnade dock för att Stefan Löfven har orimliga förväntningar på sig.

Anders Lindberg, Aftonbladet, som såg Stefan Löfven som räddaren i nöden. Stefans egenskaper är att vara trygg och har ordning och reda omkring sig, han bottnar i de värderingarna och kommer att fokusera på tillväxt och jobb. Precis rätt profil. Finns När huset brinner ner, kan man inte sätta igång ett val av brandchef. Det var rätt att agera akut. Stefans två närmaste utmaningar är först ena partiet och sen vinna val.

Lotta Gröning, krönikör i Expressen, bra person, tänker efter före, står med båda fötterna på jorden. Problemet som hon ser är att han inte är vald i en i en öppen process.

Christer Isaksson, S-kännare:

En ledare som kan ena ett splittrat parti. Stefan stöttade Juholt in i det sista. Brist på politisk erfarenhet. Klassisk socialdemokrat. Frihet och rättvisa. Tillbaka till rötterna.
Kärnkraftsvän, kan försvåra samarbeta med miljöpartiet. Är internt förankrad. Måste stöttas av hela partiet. Ny ekonomisk-politisk talesperson kommer troligen att utses. Christers tips: Sven Erik Österberg som är tung i ekonomiska och arbetspolitiska frågor. Gruppledare, Ylva Johansson. Även Tomas Östros kan vara en eventuell kandidat som ekonomisk-politisk talesman.

Tomas Bodström, tidigare justitieminister, hade hellre sett en öppen process. Men valet av Stefan Löfven kan locka tillbaka LO-medlemmar som nu flytt partiet. Kommer att stiga i opinion. Går allting bra så kommer han vara självskriven till partiordförande på kongressen 2013.

Lena Sommestad S-kvinnorna har stort förtroende för Stefan Löfven, även om hon gärna sett en kvinna i rollen. Hon förväntar sig nu ett jämställt lag runt honom.

Carina Moberg ansvarig för S i riksdagen och Tommy Waidelich, ekonomisk politisk talman kommer antagligen att bytas ut var en allmän uppfattning. Det var ju Håkans team.

Signatur tokmoderaten påminner om Stefan Löfvens agerande med Antonov i samband med Saabaffären.

http://nyheter24.se/blogg/tokmoderaten/2012/01/26/lofven-och-antonov-tva-vargar-fromma-som-lamm/

http://it24.idg.se/

http://nyheter24.se/

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s