Nu riktar vi blickarna mot framtiden – Stefan Löfven (S)

Så avslutade Stefan Löfven sitt tal på fotografiska museet i Stockholm. Han är på många sätt en antites av Håkan Juholt som är en mycket god känslostyrd retoriker. Mannen med ett stort hjärta som vill så mycket, men som inte lyckades visa på en tydlig koppling mellan idé och praktiska lösningar på dagens problem. Stefan Löfven är däremot lågmäld och eftertänksam och kommer troligen inte att behöva be om ursäkt för sitt agerande i framtiden. Men det får tiden utvisa. Han kommer med all säkerhet bli synad i tömmarna på samma sätt som hans företrädare. Håkan Juholt påminner om Olof Palmes vältaliga retorik. Stefan Löven är mer lik Ingvar Carlsson och kommer antagligen bli en utmärkt lagledare, som tillåter andra att få framträda och utvecklas. Men Ingvar Carlsson som blev intervjuad i SvT 1den 27 januari 2012, gav Stefan Löfven rådet att vara sig själv. Det går inte att kopiera någon annan och det kommer att räcka gott.  Ingvar Carlsson försökte inte kopiera Olof Palme.

I TV-soffan kommenterade Jens Orback, generalsekreterare Palmecentret att Stefan Löfven är extra lämpad att förstå vilken extremt konkurrensutsatt värld vi lever i och hur nödvändigt det är för Sverige att ha ett internationellt perspektiv på politiken. Det finns ett samband mellan hur Sverige klarar sig i den internationella konkurrensen och hur det kommer gå med jobb och välfärd.

Jytte Guteland, tidigare SSU-ordförande, menar att Stefan Löfven är en person som har starkt förtroende inom S. Hon var nöjd med att han pekat på jobbfrågorna och näringspolitiken, utbildningen, de internationella frågorna och även talat om feminism, HBT-frågor, miljön och klimatet.

Stefan Löfven lyckades täcka upp de flesta politiska frågorna, men fokus riktade han av naturliga skäl på arbetsmarknadsfrågor och en budget i balans. Det är på detta område som S tappat trovärdigheten.

Nu blev det en kort process. När ett skepp håller på att sjunka är det inte aktuellt att börja fundera på att driva en lång demokratisk process för att hitta rätt ledare. VU förankrade sig inom distrikten och hittade en kandidat som ,enligt Tomas Bodström fd justitieminister, ingen har något negativt att säga om. Ett svårt sargat parti behöver en enande kraft som har en mer lågmäld lagledarprofil.

SSU ger råd till  Stefan Löfven.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s