PG Gyllenhammar

Den otyglade kapitalism som växt fram under många år är helt enkelt inte hållbar. För att kompensera för kapitalismens mest inhumana konsekvenser blir det då viktigt att det finns personer som Bill Gates, Warren Buffett och Percy Barnevik.

Det fullständigt orimliga i den kapitalism som vi idag har ser vi att även namnkunniga personer inom näringslivet börjar reagera mot:
”Näringslivet måste göra upp med den råa nykapitalismen och råda bot på girigheten. Det anser Pehr G Gyllenhammar, som menar att problemen nu måste tas på allvar.
Det är en av svenskt näringsliv absolut tyngsta profiler som nu ger sig in i debatten om girighet och höga ersättningar till chefer. Den förre Volvochefen Pehr G Gyllenhammar skriver i en debattartikel i tidningen Dagens Industri att vi nu bevittnar en ny råkapitalism, där kortsiktighet och vinstmaximering leder till minskade investeringar. Gyllenhammar räknar upp en rad exempel där internationella storbanker som Citigroup och Royal Bank of Scotland tagit oerhörda risker och tvingats räddas av skattebetalare – samtidigt som cheferna fått mångmiljonbelopp.
– I samtliga av de banker som jag nämnt har ersättningarna till cheferna varit oerhört höga och mångdubbelt större än för ett eller två decennier sedan, skriver Pehr G Gyllenhammar.
Enligt Gyllenhammar är drivkraften för många beslutsfattare idag pengar och cheferna länkar sina inkomster till helårsresultatet, eller ännu kortare perioder, för att maximera ersättningen.
– Denna kortsiktighet har minskat investeringarna för framtida konkurrenskraft, men även urgröpt förtroendet hos allmänhet, politiker och i vissa fall även de anställda. Personalen kan jämföra chefsersättningarna med egna löneökningar på ett par procent, skriver Pehr G Gyllenhammar.
Han gör en jämförelse mellan ”dagens utbredda girighet” och de kända kapitalistiska dynastierna som Wallenberg, Agnelli och Rockefeller, där ledarskapet enligt Gyllenhammar istället präglats av långsiktighet och ansvar.
– Värderingar och mål som alltid, enligt min mening, håller, är att värna om alla intressenter, det vill säga kunder, anställda, de länder där företaget är etablerat, de länder där företaget finns och givetvis aktieägarna.
Den förre Volvochefen, som även varit rådgivare till flera investmentbanker, efterlyser ett större ansvarstagande bland dagens chefer. Idag står de sällan för sina misstag och erkänner inte sina fel.
Gyllenhammar avslutar debattartikeln med att uppmana svenska företag att inse att de har många intressenter, och att problemen måste tas på ansvar.
– Vi har många fina företag i vårt land, med de borde avhålla sig från att dras in i kortsiktighetens garn.”

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s