Om Margret Thatcher

Koppla till

 

Ingemar E L Göransson, tidigare funktionär i LO, har studerat hur regeringen Thatcher agerade för att minimera den brittiska fackföreningsrörelsens handlingsmöjligheter. Resultatet framläggs i denna rapport, ”30 år med Thatcherismen” från Arbetarrörelsens Tankesmedja. Göransson skriver: ”För den brittiska arbetarklassen och arbetarrörelsen kom resultatet att bli allt annat än vad de ljusblå dunsterna hade utlovat; verkligheten bakom Thatchers retorik var istället en tudelad arbetsmarknad, kraftigt försvagade fackföreningar och inte minst en splittrad arbetarklass.”  – När detta skrivs är riksdagsvalet överståndet och den 20 september vaknade vi upp med en fortsatt thatcheristisk regering med Fredrik Reinfeldt i spetsen. Och inte nog med detta. Vi hade fått ett semi-fascistiskt Sverigedemokraterna som våg- mästare. Drömmen om att Sverige skulle få en rödgrön koalition i Rosenbad blev till intet. Tvär- tom, Socialdemokraterna tappade och gjorde sitt sämsta val sedan den allmänna rösträtten och de- mokratin infördes. Detta samtidigt som inte ens Vänsterpartiet lyckades fånga upp de missnöjda S- väljarna utan gjorde ett dåligt val även de.
Det innebär att arbetarrörelsen i Sverige står inför sin största utmaning sedan arbetarrörelsens efter- krigsprogram, det vill säga uppbyggnaden av väl- färdsstaten som vi känner den skulle förverkligas. Hur ska välfärdsstaten se ut i framtiden och hur skall arbetarrörelsen förmå att formulera sin fram- tidsberättelse. Kommer arbetarrörelsen att både ut- veckla, men också självkritiskt analysera den egna politiken och dess relation till högerns nyliberala ideologimonopol?
”Att skriva ett brev till sin käresta är som att rita en skinksmörgås när man är hungrig” sa den folkkäre skådespelaren Carl-Gustav Lindstedt en gång. Det är faktiskt dags för fackföreningsrörelsen att skriva färre brev och börja vårda sitt kärleksförhållande till politiken och sin käresta. I vart fall om det inte ska gå som på de brittiska öarna.

Hämta hela rapporten som pdf här: 30 år med Thatcher.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s