Politiker ökar klyftorna

Svenska dagbladet granskar makten. Vi läser under rubriken:

När folket drunknar badar makten i pengar

Har du blivit upprörd av att greker, spanjorer och portugiser protesterat mot lönesänkningar, trots att alla vet att staterna måste få ned sina kostnader? Vänd då istället blicken mot ländernas parlament. Där sitter folkvalda som beslutat om sänkta minimilöner och minskade pensioner, samtidigt som de vägrar att tumma på sin egen ersättning.

Titta på Grekland. Där sa parlamentarikerna i höstas nej till sänkta löner, trots att landet står på ruinens brant. Ett ”non” hördes även från Paris där de franska parlamentsledamöterna inte gick med på att sänka sina arvoden med 10 procent, och i Europaparlamentet lyckades ledamöterna förra våren fälla ett förslag som gick ut på att deras löner skulle frysas, och vissa förmåner minskas.

Argument som att det är viktigt att sänka löner för att öka konkurrenskraften eller minska skuldbördan biter uppenbarligen inte när det gäller den egna plånboken. Inte heller tanken om att man ska föregå med gott exempel verkar imponera på parlamentarikerna.

Läs vidare: http://www.svd.se/naringsliv/nar-folket-drunknar-badar-makten-i-pengar_6877605   26 februari 2012

Men Europeiska politiker är rena fattiglapparna i förhållande till sina kinesiska kollegor.

Kinas politiker mästare på att tjäna mycket

29 februari 2012 kl 20:03

SvD har hittat ännu ett exempel som slår greker och italienare med hästlängder. Kinas högsta ledning. Ledamöterna i Kinas folkkongress, som den högsta lagstiftande församlingen heter, är minst sagt bra på att göra affärer – eller möjligen på att roffa åt sig.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg ökade de privata förmögenheterna för folkkongressens 70 rikaste ledamöter förra året, med mer än vad politikerna i den amerikanska kongressen, president Obama, hans regering, och de nio domarna i Högsta domstolen är värda tillsammans.

Sammantaget ökade de 70 kinesiska delegaternas förmögenheter med 11,5 miljarder dollar under 2011. En snabb omräkning till kronor visar att det är över 75 miljarder. I ökning. På ett enda år.

Bloomberg, som i sin tur citerar Hurun-rapporten som kartlägger rika kineser, uppger att de samlade tillgångarna för de 70 ledamöterna uppgår till 565,8 miljarder yuan, vilket är ungefär lika mycket i kronor. Den samlade förmögenheten för USA:s kongress, president och Högsta domstol uppges vara knappt 50 miljarder kronor – vilket i och för sig inte är småpotatis, men är en siffra som ändå bleknar i jämförelse.

Den kinesiska folkkongressen består av knappt 3 000 delegater och träffas en gång om året i en och en halv vecka. Nästa session börjar den 5 mars.

http://www.svd.se/naringsliv/kinas-politiker-mastare-pa-att-tjana-mycket_6889769.svd

Det är strålande tider, härliga tider för den Globala eliten. Vem talar om en värld i kris? Eliten är väl tillgodosedda och nu har Occupyrörelsen flyttats iväg från Brunkebergstorg i Stockholm och har även fått maka på sig i Kalifornien och i London. Så nu har vi fått lugn och ordning på torpet igen och slipper störande moment.

Nu är det bara för medborgarna i PIGS-länderna (Portugal, Italien, Grekland och Spanien samt Frankrike, Storbritannien, Irland och på Balkan att fortsätta dra åt svångremmarna  så klarar sig den globala ekonomin, den här gången också.  Efter det amerikanska presidentvalet kommer troligen ett sparpaket att lanseras även i USA.

Vem ska då rädda den tillväxttörstande kapitalismen? Om det återkommer jag i nästa inlägg.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s