Staten och kapitalet – Svenskt näringsliv

 

Inget besked om pengar till Ung Företagsamhet

Utbildning Ung Företagsamhet har just haft sin stora SM-final och korat årets bästa UF-företagare. Rekordmånga unga företagare ställde upp, men trots succén saknas besked om finansiering inför nästa år.

Ung Företagsamhet finansieras delvis av näringslivet, med Svenskt Näringsliv som en viktig stöttepelare. Men det behövs också en offentlig basfinansiering, något som myndigheten Nutek tidigare stått för.

Men nu när Nutek skrotats och ersatts av Tillväxtverket saknas alltså besked om finansieringen.

– Vi får hela tiden höra att det snart är klart, att vi snart ska få besked. Men det har vi hört sedan i januari, säger Magnus N:son Olsson, tillförordnad vd på Ung Företagsamhet.

Den ideella organisationen är indelad i 25 juridiska enheter, och i vissa regioner är läget extra kärvt. Lågkonjunkturen gör att de privata finansiärerna är extra försiktiga.

– Det känns som om vi jobbar mer med finansieringsfrågorna än med vår ordinarie verksamhet, säger Magnus N:son Olsson.

Många UF-företagare går vidare och startar riktiga företag efter utbildningen. Beräkningar visar att detta lett till minst 160 000 nya jobb.

– I en tid då Sverige har den största ungdomsarbetslöshen någonsin är det mycket märkligt att politikerna inte kan ge klara besked att de vill satsa på unga människor, på nya entreprenörer, på nya jobb, säger Magnus N:son Olsson och fortsätter:

– I kombination med den nya gymnasieutredningen som inte klart visar hur skolan ska arbeta med entreprenörskap, gör detta att framtiden för Ung Företagsamhet som organisation ter sig mycket osäker. Det vore ett stort misstag att inte prioritera en organisation som så uppenbart genererar tillväxt och nya arbetstillfällen och ger ungdomar stärkt självförtroende, säger han.

Hälften av landets gymnasieungdomar säger att de skulle vilja driva ett UF-företag men endast 33 procent har en faktisk möjlighet att göra det.

Magnus N:son Olsson kastar ut en fråga och efterlyser svar:

– Ung Företagsamhet utbildar företagsamma ungdomar som kommer att bidra till lösningen på vår hittills största ungdomsarbetslöshet. Har vi verkligen råd att låta denna möjlighet gå om intet?

‘Håkan A Bengtsson, Dagens Arena kommenter artikeln på följande sätt:

Svenskt Näringsliv låter på sin hemsida meddela att projektet Ung Företagsamhet är hotat. Det finansieras delvis av Svenskt Näringsliv. Men har tidigare också fått pengar från statliga myndigheten Nutek (det vill säga från skattebetalarna). Besked från efterföljaren Tillväxtverket dröjer. Det är förstås en smula intressant att ett gammalt SAF-projekt sedan länge har stöttas av staten. Eller som Svenskt Näringsliv uttrycker saken: ”Det behövs också en offentlig basfinansiering.” VD:n på Ung Företagsamhet Magnus N:son Olsson menar att framtiden ter sig mycket osäker nu när statens bidrag uteblir eller dröjer: ”Det känns som om vi jobbar mer med finansieringsfrågorna än med vår ordinarie verksamhet.” N:son Olsson undrar oroat ”har vi verkligen råd” att låta denna samhälleliga insats för företagsamheten ”gå om intet”. Och detta stod inte i Grönköpings Veckoblad utan på Svenskt Näringslivs hemsida!

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s