Aktiekurserna fylls med luft

Skiver Villy Bergström, redaktionen@placera.nu Mer av Villy Bergström.

Han skriver i artikeln att:

Med alla dessa fundamentala svagheter i världsekonomin återstår bara att förklara den positiva framtidstron med den ohämmade likviditetsökningen i världsekonomin.  Den härrör som bekant från Federal Reservs två kvantitativa lättnader, Q1, Q2 och Fedelera Reserves ”operation twist” genom köp av långa obligationer och försäljning av korta samtidigt.

Även ECB:s  ”LTRO” bidrar till optimismen genom att bankerna får låna obegränsade belopp till en procents ränta. Lånen till bankerna uppgår till hela 1000 miljarder euro.

Detta är penningmängdsökningar som driver råvarupriser och finansmarknader med risk för bubblor men med hopp om att det skall spilla över i den reala ekonomin.

Min slutsats är att börsen drivs av ojämförliga likviditetsökningar, både i USA och i Europa. Stämningsläget på marknaderna, såsom det mäts av olika index och barometrar, har dragit iväg i positiv riktning, precis som aktiemarknaderna.

Men detta har än så länge inget samband med den reala utvecklingen. Den är svag, i vissa fall även fallande. Jag väntar fallande vinster i år och att aktiebörsen skall krascha, påverkad av de realekonomiska tillstånden. Hoppas att jag har fel! ”
 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s