”Söder är tio år före”

Nu händer det mycket i politiken. Det grekiska valet förorsakar börsfall.

https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=220610

Sarkozys tid är över i Frankrike och för François Hollande väntar stora utmaningar.

” Mitt i ett liberalt Europa väljer Frankrike en president med socialdemokratiska värderingar. Det sänder omedelbart signaler till de skuldsatta länderna i Sydeuropa och till EU:s ledning som nu kommer att känna ett ökat tryck att balansera åtstramningspolitiken med vissa satsningar på tillväxt. Naturligtvis kommer också fransmännen att märka av regimskiftet. Hollandes program i 60 punkter kan ändra tillvaron för många av Frankrikes invånare. Han har en svår uppgift framför sig men det finns förutsättningar för en ny politik i landet.”

http://www.dagensarena.se/innehall/analys/sarkozy-cest-fini/
Den stora frågan är hur tillväxtsatsningarna ska finansieras. Ska Frankrike öka på sin redan tidigare tunga belåning, Frankrike har skulder motsvarande 90% av BNP, eller ska ECB börja trycka upp nya pengar som FED i USA?

Efter gårdagens partiledardebatt diskuteras vem som vann. Var det Stefan Löfven eller var det Fredrik Reinfeldt? Vem var mest statsmannamässig? Var det kanske Jan Björklund med funderingar om vilken uppfattning Löfven har i kärnkraftsfrågan. Är det Löfvens positiva uppfattning som IF Metallordförande eller ska kärnkraften avvecklas som partikongressen slagit fast? Stefan Löfven svarade att kärnkraften ska avvecklas utan att äventyra svensk industri. Var det månne Jonas Sjöstedt som vann debatten? Han visade stor glöd enligt de kommentarer som dykt upp efter partiledardebatten.

Eller var det Annie Lööf som menade att ALLA skattesänkningar är prioriterade. En uppfattning som fick Carl Melin@CarlMelin, Chief Pollster at United Minds. PhD Pol Sci and former Social Democratic pollster, att fråga sig:

”Hur kan Lööf mena att ALLA skattesänkningar är prioriterade? Antingen är hon för nattväktarstat el så förstår hon inte ordet. #agenda #svpol

http://www.dagensarena.se/nyheter/livekommentarer-lofven-vs-reinfeldt/

I dagens industri läser vi:

”Han vann partiledardebatten

2012-05-07 12:51

”Fredrik Reinfeldt (M), Stefan Löfven (S) och Gustav Fridolin (MP) tog hem pallplatserna efter söndagens partiledardebatt. Tittarna hade en klar favorit, enligt Demoskops/Expressens snabbmätning.

Söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda lockade nästan en miljon tittare. Direkt efter debatten genomförde Demoskop en snabbmätning, på uppdrag av Expressen.

Enligt mätningen ansåg tittarna att Stefan Löfven klarade debatten bäst. S-ledaren fick betyget 3,42 på en femgradig skala och gick därmed segrande ur sin premiärdebatt.

På delad andraplats kom statsminister Fredrik Reinfeldt och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin med betyget 3,22, enligt Demoskops/Expressens mätning.

I en mellangrupp lite längre ned kom i tur och ordning Folkpartiledaren Jan Björklund (2,86), Vänsterledaren Jonas Sjöstedt (2,82) och KD-ledaren Göran Hägglund (2,70).

Sämst av regeringens företrädare klarade sig Annie Lööf, som med nöd och näppe klarade sig bättre än SD-ledaren Jimmie Åkesson. Centerledaren fick betyget 2,56 av tittarna i Demoskops/Expressens mätning, mot 2,52 för Jimmie Åkesson.

Mätningen visar att Stefan Löfven fick högre betyg av de egna väljarna än Fredrik Reinfeldt. S-ledaren fick även högre betyg av sina politiska motståndare än statsministern.

Fotnot: Mätningen bygger på 428 intervjuer med personer som såg debatten. Undersökningen genomfördes via Demoskops telefonrekryterade internetpanel. Resultatet har viktats utifrån kön, ålder och partisympatier.”

Mänsklighetens ödesfråga klimathotet fanns med som en liten fråga vid sidan av de stora frågorna om jobb och ekonomi. Gustav Fridolin tog upp det faktum att Sverige inte längre prioriterar klimatarbetet. Hur kommer det sig att vår tids största utmaning fick så liten plats i partiledarutfrågningen? Hur kommer det sig att klimatfrågan  överhuvud taget får så lite utrymme i debatten?

Kanske är svaret på frågan att svenska chefer och kommunpolitiker inte tror på klimathotet. I Dagens Industri läser vi:

”Svenska chefer tror inte på klimathotet

2012-05-07 06:43

Sex av tio svenska kommunpolitiker och chefer tvivlar på att människan orsakat jordens uppvärmning. Nästan en av tio förnekar dessutom den globala uppvärmningen helt.

Det blev det överraskande resultatet när Försvarets forskningsinstitut (FOI) undersökte hur kommunala beslutsfattare ser på klimatförändringen, skriver DN.

Eftersom observationer entydigt pekar på att klimatet förändras, innebär det att sju av tio beslutsfattare i detta fall inte tror på vetenskapen.”

http://di.se/Default.aspx?rlt=7&pid=266574__ArticlePageProvider&referrer=http%3A%2F%2Fby158w.bay158.mail.live.com%2Fmail%2FInboxLight.aspx%3Fmid%3D4e5d2418-9778-11e1–002264c1943e%26n%3D186117777

Södersossarnas, ordförande Joel Malm­qvist skriver att  ”Söder är tio år före”.

http://www.stockholmstidningen.se/default.aspx?page=3&nyhetstock=382

För att vi på Söder ska ligga tio år före gäller det att vända den ovetenskapliga uppfattning som beslutsfattare ovan ger prov på. För inte kan väl vi väl på Södermalm basera vår framtidsinriktade uppfattning på ren vidskeplighet och förnekelse?

Om vi ska ligga 10 år före gäller det att vi tar upp miljö – och klimatfrågorna på det lokala planet såväl som skaffar oss mer kunskaper på det globala planet.

Anders Wijkman och Johan Rockström har skrivit en mycket bra och pedagogisk bok:

”Den stora förnekelsen”

Den hade vi i Maria Södra Station som studiecirkelmaterial i höstas 2011.

Jag rekommenderar att läsa och begrunda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s