EMPATISKT SAMHÄLLSSYSTEM

Viktigaste punkterna på denna hemsida!

Postat den 24 april, 2012 av admin

1)  Mänskligheten står inför många globala kriser och hundratals allvarliga samhällsproblem som kan innebära ett storskaligt sammanbrott av vår civilisation. De allvarligaste hoten gäller klimatet, ekologiska system, ekonomi, energi, rättvisa, hälsa, sociala problem och politikernas oförmåga att hantera ovanstående. Läget är mycket värre än vad de flesta tror och det är hög tid att vi tar oss tid att reflektera över vår samtid.

2)  Tills nu har politiker använt mildrande symptombehandling, med föga framgång, utan att förstå den verkliga orsaken bakom problemen. Denna är ett djupt egocentriskt samhällssystem som uppkommit genom en allt aggressivare företagsreklam som genomsyras av frosseri, girighet, avundsjuka, vällust, likgiltighet, högmod, lättja, vrede och pessimism. Vår värdegrund gäller allt från hur vi bemöter en medmänniska på gatan till hur vi beslutar i kärnvapenfrågor. Vi är tankemässigt och verbalt ofta empatiska men i vårt agerande finns bara glimtar av empati.

3)  Om medborgarna har tillåtit ett system som gjort dem egoistiska med oanade kostnader och arbetskrav som följd, är det fullt möjligt att istället skapa ett empatiskt samhällssystem som omvandlar vår sargade planet till en diamant i universum. I detta är det förnöjsamhet, tålamod och medkänsla, generositet, intimitet, förundran och engagemang, ödmjukhet och optimism som skapar ett livsbejakande och långsiktigt uthålligt samhälle. Detta ser helt annorlunda ut än dagens. De som menar att detta är en utopi har en låg tilltro till människans förmåga.

4)  Tre avgörande initiala projekt utgör grunden för en mängd förändringar i hela samhället, nämligen 1) balansering av egocentrisk företagsreklam med empatiska budskap som gynnar ett långsiktigt uthålligt och livsbejakande samhälle 2) informationskampanjer och en organiserad nationell folkrörelse som handlar om ett nytt empatiskt samhällssystem 3) nytt kärnämne i skolan benämnt ”empati”.

5)  Om vi vid något tillfälle ängslas för de kostnader som förändringsarbetet medför så skall vi ständigt påminna oss om den verklighet och de kostnader som annars blir följden. Då inser vi snabbt att vi kommer ruskigt billigt undan om vi startar nu. Det absurda är att vi anser oss ha råd med alla våra nuvarande samhällsproblem.

6)  Bristen på kunskap i kombination med det politiska spelet om väljarna skapar sannolikt en stor rädsla hos politiker kring hur man skall hantera en omställning av samhället. Samtidigt innebär den djupaste dal också ett högt berg, och vi måste våga klättra upp och beskåda de härliga vidderna som toppen erbjuder. Vi måste våga slänga av oss ryggsäcken med all gammal kunskap, se världen med nya ögon och formulera utmanande visioner. Det pågår ett ökande globalt engagemang för ett långsiktigt uthålligt samhälle men vi behöver se mer till helheten och inte fördjupa oss i detaljer.

7)    Vi måste skapa bra och uthålliga livsförutsättningar för alla, även om vi är annorlunda och bor på olika platser på jorden. Om människor mår bra, inte bara i vår närhet, så mår också vi själva bra.

Läs vidare:

http://valuesandnorms.com/wordpress/

http://valuesandnorms.com/wordpress/exempelsida/

Förändrade värderingar:

http://valuesandnorms.com/wordpress/framtidens-samhalle/forandrade-varderingar/

Lär mer:

http://valuesandnorms.com/wordpress/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s