En socialt, ekonomisk och ekologisk hållbar värld!

Titanics katastrof inträffade för 100 år sedan. ”Världens mest osänkbara skepp” visade sig inte vara så osänkbar i praktiken. http://sv.wikipedia.org/wiki/RMS_Titanic

Under många år har jag att vår civilisation är på väg att gå samma bistra öde till mötes. Trots det görs mycket lite för att ändra kurs. När jag gick i avtalspension förra året från Swedbank bestämde jag mig för att försöka dra mitt strå till stacken för att vända ”Titanics” färdriktning och medverka till att skapa ett bättre fungerande samhälle.

Jag bestämde mig för att arbeta med projektet ”Globaliseringen 3.0”. Mitt perspektiv är igår – idag och imorgon. Globaliseringen 1.0 startade med kolonialismen på 1500-talet. Globaliseringen 2.0 är nuläget och 3.0 är en framtidsspaning fram till 2025. Fokus i mitt skrivande ligger på nuläget och framtiden. Det är NU vi skapar förutsättningar för vad som komma skall.

Jag har samtalat och intervjuat en hel del människor för att höra deras bild av framtiden i en globaliserad värld. Många människor som jag talat med de senaste åren känner att vi går en skrämmande framtid till mötes.

Ojämlikheten i samhället har successivt ökat i Sverige sedan 1980-talet. Det är vi inte ensamma om. Ojämlikheten har ökat i hela västvärlden. Ronald Reagan och Margret Thatcher står symboler för den nyliberala agendan. De sociala problemen ökar runt omkring oss.

Miljöförstöring och klimathot vilar som en mörk skugga över vår civilisation.

Vårt ekonomiska system har visat sig vara allt annat än stabilt.

Det är lätt att gripas av apati. Det går inte att göra något åt eländet. Men många av de jag intervjuat och fört samtal med ser som sin skyldighet att försöka hitta positiva öppningar och bidra till en lite bättre värld. Vi måste steg för steg ändra färdriktning. Det räcker inte att vara kritisk. Vi måste även hitta konstruktiva lösningar.

Idag råder det stor enighet bland beslutsfattare om att vi måste skapa en mer socialt, ekonomisk och ekologisk hållbar värld. Det är inte politiskt korrekt att ha någon annan uppfattning. Men för att det ska bli mer än vackra ord på konferenser och i stora högtidstal behöver orden fyllas med innehåll.

När jag kom i kontakt med den här facebook-gruppen, såg jag att det fanns massor med människor som tänker självständigt och som var och en vill vara med och bidra till en bättre värld.

Många har frågat sig hur vi ska kunna göra våra röster hörda. En del demonstrerar mot orättvisor och elände. Det är ett sätt. Att gå med i ett politiskt parti eller någon annan påtryckningsgrupp är ett annat. Men för att få genomslagskraft för våra ståndpunkter i ett kunskapssamhälle behövs kunskaper. Då krävs tid och tålamod. I en facebook grupp som denna, kan vi pröva våra uppfattningar och se om de håller. Vad har andra att säga?

Ska det ske en attitydsförändring måste den komma underifrån. Politiker och näringsliv anpassar sig efter väljare och konsumenter. Vår möjlighet ligger i att formulera nya framtidsvisioner och idéer.

På vilket sätt ska vi fylla orden social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet med innehåll?

Annonser

2 thoughts on “En socialt, ekonomisk och ekologisk hållbar värld!

 1. I dagens DN söndagen den 13 maj, skriver Peter Wolodarski en intressant artikel om ”Även det osänkbara kan gå till botten”

  Det är glädjande att även Peter Wolodarski börjat förstå hur allvarlig situationen är i Europa idag. Han skriver:
  ”Demokratin är inget perfekt system och erbjuder inget absolut skydd mot sin egen undergång. En av 1900-talets viktigaste lärdomar är att djupa ekonomiska kriser är den bästa myllan för politisk fanatism, särskilt i länder med svag demokratisk tradition.
  Att extremister från höger till vänster gått starkt fram i flera europeiska val på sistone är obehagligt men knappast förvånande.”
  Den ekonomiska situationen i Europa och de sociala konsekvenser den får, kan få mycket allvarliga konsekvenser för hela det samhällsbygge som kännetecknat Europa efter andra världskriget. Hur mycket besparingar och nedrustning av välfärden klarar demokratin? Kommer demokratin att överleva stålbadet?
  ”I Grekland har korruption, drakoniska besparingar och massarbetslöshet skapat ammunition mot det gamla etablissemanget. I flera länder har finanskrisen och de senaste årens hårda saneringspolitik berövat människor tillit och framtidstro.
  ”Den tyska ambitionen att uppfostra sydeuropéer i ekonomiskt ansvarstagande är på väg att komma i otäck retur till Berlin. François Hollandes valseger i Frankrike uttrycker den dominerande känslan i åtskilliga krisländer: Det räcker nu.”
  http://www.dn.se/ledare/signerat/aven-det-osankbara-kan-ga-till-botten

  Många känner så. Det räcker nu.
  Men för att vi inte ska drabbas av apati och handlingsförlamning är det nödvändigt att söka efter positiva alternativ. Glädjande nog finns det många som tänker i positiva termer.
  När v igår in på: http://valuesandnorms.com/wordpress/
  möts vi av ett glädjebudskap:
  Tillsammans kan vi omvandla denna fördärvade planet till en diamant i universum.
  EMPATISKT SAMHÄLLSSYSTEM
  Läs och begrunda.

 2. Med Empati menar Christer Nylander

  Empati betecknar förmågan att ha medvetande om andra personers känslor och att handla i enlighet med detta. Detta frammanar förnöjsamhet, tålamod och medkänsla, generositet, intimitet, förundran, engagemang, ansvar, ärlighet och ödmjukhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s