S inför framtiden

I en artikel i Svenska Dagbladet den 28 april 2012 intervjuas Ingvar Carlsson:

Foto: ingvar karmhed.

”Valet 2014 blir en uppgörelse med marknadsliberalismen, säger Sveriges förre statsministern Ingvar Carlsson i en exklusiv intervju. SvD:s Rolf Gustavsson möter en pigg och stridbar pensionär inför Socialdemokraternas kampdag 1 maj.
– Nu kommer de stora frågorna att avgöras, säger han.”

I artikeln framgår att nyliberalismen har haft sitt grepp om politiken sedan 1980-talet:

”Ingvar Carlsson verkar vara laddad av revanschbegär och ha svårt att tygla sin stridslust inför 2014, trots att han då fyller 80. För honom handlar det om en ideologisk uppgörelse med marknadsliberalismen. Med Milton Friedman som ledande ideolog och med Margaret Thatcher och Ronald Reagan som ledande politiker inleddes den nyliberala offensiven i början av 1980-talet.

– Redan 1979 drog Svenska Arbetsgivareföreningen igång en kampanj med slagordet ”satsa på dig själv”. Under de tjugofyra åren 1982 till 2006 så regerade vi socialdemokrater under tjugoett år. Men under hela den här perioden så var tidsandan marknadsliberal, bland ekonomer, i medierna och borgerliga partier. Dessutom hade vi en svår ekonomisk kris att bemästra. Vi pressades tillbaka, var ideologiskt vilsna, vi utmålades som ålderdomliga och tillhörande en annan tid, vi tvingades skära i utgifter och banta våra egna reformer, med blödande hjärta. Sedan kom Moderaterna och gjorde det med glädje. ”

Under den nyliberala perioden 1982-2006 har S haft regeringsmakten under 21 år. S har med andra ord administrerat den nyliberala politiken, med avregleringar, privatiseringar och stärkandet av marknadens makt över politiken. Även om S gjort det med ”blödande hjärta”, enligt artikeln, så ser väljarna naturligt nog till resultatet av politiken snarare än till vilken eventuell god intention som har funnits bakom den förda politiken. Orsaken har varit EU anpassning och att rädda Sverige ur finanskrisen på 1990-talet. Min mamma kallar S för Socialmoderaterna och har svårt att se skillnad på S och M idag.

Om nu S varit ideologiskt vilsna borde framgångsreceptet inför framtiden att vara att minska den ideologiskt vilsenheten och skaffa sig en egen agenda som bär in i framtiden. Då måste mycket av den politik som förts de senaste 30-åren omprövas. Att möta nyliberal politik med nyliberal politik kommer inte att skapa ett mer jämlikt samhälle och kommer inte att stärka S som en samhällsförändrande kraft. En omprövning är nödvändig.

S uppgift inför framtiden är att hitta politik för att skapa ett långsiktigt socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle. För att inte dessa honnörsord enbart ska bli vackra honnörsord som används vid festliga sammanhang, måste det vara S uppgift att fylla orden med konkret innehåll. Först då kan S bli en relevant kraft inför framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s