Kvinnornas krig

Margot Wallström tillbringade sista dagen på jobbet på Delight Studios i Hammarbysjöstad. Det var massor med människor (minst 98 % kvinnor) i två salar, så Margot vandrade mellan rummen för att alla skulle få möjlighet att se henne i aktion. Bland de få männen kände jag igen några Socialdemokrater från Söder.

Filmen ”Kvinnornas krig” var en otäck historia som visar hur kvinnor systematiskt våldtas för att fullständigt demoralisera samhället. Krig är grymma.

När är vi kom ut från Delight Studios regnade det. Ingen höjdare att cykla tillbaka till Södermalm. Jag tog min tillflykt till matstället Oh Mamma Mia, Hammarby Alle. På en av TV-apparaterna var kunskapskanalen på. Programmet handlade om kvinnornas utsatthet i krig. Samma tema som jag kom från. Mystiskt sammanträffande. Även här handlade det om bland annat Kongo och Bosnien. 20 miljoner kvinnor har våldtagits i Kongo.Med i programmet var Madeleine Albright fd utrikesminister och Hillary Clinton. I inbördeskriget i Rwanda våldtogs en halv miljon kvinnor.

Det är svårt att känna sig på bra humör efter en kväll med så dystra budskap. Det finns  ingenting som säger att kvinnor och barn kommer att bli mindre utsatta i krig i fortsättningen. Det finns heller ingenting som talar för att grymma krig kommer att försvinna i närtid. Regnet slutade inte att strila ner från himlen, så jag blev dyblöt på den lilla cykelturen hem till Söder.

Men som flera i publiken på Delight Studios sa: Det är ändå bra att problemen uppmärksammas. Margot Wallström arbete i FN för att synliggöra kvinnornas utsatthet var mycket uppskattat. Hon togs emot som en hjältinna och som en förebild för alla  som idag lägger ner sin själ på att skapa en bättre värld. Margot kommer med all att hitta nya utmaningar att engagera sig i.

En kille från unga aktiesparare tog upp de multinationella företagens roll i det som händer i Kongo. Kampen om råvarorna har ett finger med i spelet. Det är viktigt att se den internationella ekonomins roll i det som händer i Kongo och andra råvarurikta länder.

Se exempelvis:

http://www.dagensarena.se/nyheter/folksam-saljer-hela-aktieinnehavet-i-lundin/

Mötet anordnades av Sjöstans Folketshus och svenska FN-förbundet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s