Grekland och Spanien – Hyperinflation i Tyskland

I SR P1 Ekonomekot lördag den 2:a juni 2012 behandlas EU krisen och beskriver hur allvarligt läget är i Grekland och Spanien.

En tredjedel av Greklands besparingar har lämnat landet. De tyngre investerarna har i mångt och mycket redan flytt. I Spanien börjar läget bli allt mer allvarligt. 100 miljarder euro har lämnat landet vilket motsvarar 10 % av BNP. Ju mer pengar som greker och spanjorer tar ut ur deras banker, desto mer beroende blir de deras banker av att låna upp pengar på den internationella marknaden. På grund av osäkerheten i länderna får de betala en hög riskpremie. Ju mer osäkert läget blir desto mer pengar kommer att lämna länderna, vilket i sin tur leder till att krisen ytterligare förvärras.

Räddningen på den akuta krisen skulle vara att Europas centralbank ECB trycker nya pengar och garanterar lån till Grekland och Spanien. ECB fungerar då som ”The lender of the last resort” som i sista hand garanterar de krisdrabbade länders banker. Tyskland håller tillbaka den utvecklingen. I Tyskland kommer ihåg den hyperinflation som uppstod på 1920-talet efter första världskriget. Tyskland hade enorma krigsskulder som de skulle betala tillbaka till den vinnande sidan. För att klara detta tryckte centralbanken upp nya pengar för att betala av på skulderna. Det här ledde till en hyperinflation där man tillslut fick ha en hel resväska med pengar med sig för att betala varor som tidigare kostat en spottstyver:

” En limpa som förut kostat 0,63 mark kostade 201 miljarder mark. Varje dag tillverkades 400 biljarder tyska mark.” http://sv.wikipedia.org/wiki/Hyperinflation

Med den här erfarenheten är det inte så konstigt att Tyskland tvekar att bara tillverka mer pengar. Trots riskerna tror de som intervjuas i programmet att ECB tvingas ta till denna åtgärd. Alternativet är att hela eurosamarbetet havererar.

Annonser

One thought on “Grekland och Spanien – Hyperinflation i Tyskland

  1. Ping: Leif Pagrotsky på Södergården i Södermalm | Globaliseringen 3.0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s