Hur länge består förtroendet för regeringens ekonomiska politik? Lena Sommestad blogg

Lenas artikel:

Hur länge består förtroendet för regeringens ekonomiska politik?

”Ett av regeringens starkaste kort är har varit den ekonomiska politiken. Men den skarpa frågan är hur länge förtroendet för regeringens ekonomiska politik kommer att bestå. Mycket talar för att tiden börjar rinna ut för Anders Borg.

Anders Borg har vunnit förtroende för en politik med fokus på starka statsfinanser. I den europeiska debatten har han förordat en en fortsatt strikt åtstramningspolitik. Nu växer emellertid kritiken.

Det är intressant att se hur till och med Dagens Nyheters Peter Wolodarski i sin söndagskrönika instämmer med de internationella ekonomer, som sedan länge har kritiserat åtstramningspolitiken i EU. Den kompromisslösa politik som förordas av Tyskland, med starkt stöd av Sverige, är förödande, konstaterar Wolodarski. EU har slagit in på en kamikazekurs som ser ut att leda till att eurosystemet bryts sönder. ”Att Sverige, med regeringen och ­Socialdemokraterna i armkrok, fort­farande håller fast vid det tyska nedskärningstänkandet är sorgligt.”

När det gäller den strama politiken på hemmaplan växer kritiken, på liknande sätt.

”Oh why can’t Europe have better finance ministers? Sweden’s Anders Borg does not understand the situation”, utropade den amerikanske ekonomen Brad de Long i en krönika tidigare i vår. Brad de Long konstaterade att Borg påstår att Sveriges relativt sett hyggliga ekonomiska utveckling under finanskrisen var ett resultat av en stram budgetpolitik. I själva verket var den ett resultat av en försvagad växelkurs, som expanderade efterfrågan.

Allt fler noterar att det för Sverige, liksom för Tyskland,  i dagsläget inte heller är ansvarsfullt att bedriva en stram ekonomisk politik, i ljuset av den allt djupare recessionen i eurozonen.  Tvärtom bör Sverige och Tyskland ta ansvar genom att expandera efterfrågan. I dagens SvD skriver Per Lindvall om  att ”Borgs överskottsmål är absurt”.  Han har alldeles rätt. ”Regeringen prioriterar att nå ett överskott i statsbudgeten, trots att arbetslösheten fortfarande är mycket hög och trots stora eftersatta investeringsbehov i vår infrastruktur där vi kan låna till en negativ realränta.”

Jag möter ofta socialdemokrater som hävdar att  partiet aldrig kan få förtroende i den ekonomiska politiken, om vi avviker från regeringens kategoriska åtstramningspolitik. Jag tror att det förhåller sig precis tvärtom.

Jag är övertygad om att Socialdemokraterna aldrig kan få förtroende i den ekonomiska politiken om inte partiet utvecklar en självständig ekonomisk-politisk linje, med målet att förena ekonomisk tillväxt med full sysselsättning, god miljö och social rättvisa. Genom att alltför okritiskt ställa upp på Anders Borgs ekonomiska program, försummar  Socialdemokraterna en möjlighet att skapa en nödvändig debatt kring den ekonomiska politiken. I ett läge, då Europas framtid ligger i vågskålen, måste arbetarrörelsen ta initiativet till att forma framtidens ekonomisk-politiska ramverk.”

Mer om krisen: Jonas Sjöstedt. Hur ska S vinna makten? Martin Moberg. Eric Sundström om kampanjen ”Nedskärningarna fungerar inte”, se Dagens Arena. Positiva siffror för Socialdemokraterna idag, se SCB, Expressen, Aftonbladet. Kan det ge mod att bedriva en mer självständig ekonomisk politik? Några tidigare bloggar i ämnet: Ska Socialdemokraterna bli sist med att ompröva den ekonomiska politiken? Sverige bör ta ansvar genom en mer expansiv ekonomisk politik, Borgs politik förvärrar eurokrisen.

Mina kommentarer:

Kommentar 1:

Det var intressant att lyssna på Peter Wolodarski i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Något håller på att hända inom FP. Hans analys av läget i Europa var snarlik Leif Pagrotskys. Han ser att tillväxtstimulans måste till och att det är länder som Tyskland och Sverige med balanserade budgetar som måste gå i spetsen för denna nyordning. Sparpolitiken leder till en ren katastrof för Europa. Han såg också en möjlig politisk allians mellan FP, S och MP efter valet 2014. Ett FP som blir mer socialliberala kan få en mycket positiv inverkan på hela den politiska spelplanen. Vad säger du om det? Roger Dahl medlem i Maria Södra Stations S-förening.

Kommentar 2:

Dessutom är det intressant det du kommenterar: ”Oh why can’t Europe have better finance ministers? Sweden’s Anders Borg does not understand the situation”, utropade den amerikanske ekonomen Brad de Long i en krönika tidigare i vår. Brad de Long konstaterade att Borg påstår att Sveriges relativt sett hyggliga ekonomiska utveckling under finanskrisen var ett resultat av en stram budgetpolitik. I själva verket var den ett resultat av en försvagad växelkurs, som expanderade efterfrågan.”

Sverige har klarat sig bra under krisen för att vi står utanför eurosamarbetet och därigenom fått en försvagad valuta, som i sin tur gynnat svensk export och turism. Anders Borg har med andra ord fått kredit för en politik som han var emot.

Orsaken till att det varit så tyst om detta är att det var alltför många inom S som delade Anders Borgs eurovänliga linje, trots att den sjösattes, utan att förorda en nödvändig övrig integration i Europa, en fiskal union.

En i stort sett enig amerikansk ekonomikör från P Krugman till M Friedman förutsåg de problem eurosamarbetet skulle förorsaka. Ekonomer på Bundesbank var också mycket skeptiska att blanda in länder med så annorlunda förutsättningar som Grekland, Spanien, Italien och Portugal i eurosamarbetet. Men enligt Leif P var det Frankrike som ville ha med dessa länder för maktbalansens skull. Rädsla fanns för att ett enat Tyskland skulle få för stor makt inom euroområdet.

Men politikerna ville driva genom euron till alla pris. Att inte kunniga S ekonomer ville lyssna amerikanska ekonomer och Bundesbank är en gåta. Leif Pagrotsky, du och Nils Lundgren mfl möttes välj inte av ovationer inom den övriga svenska ekonomkåren vid den tiden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s