En dag i mitt liv

 

Nu sitter jag och tittar på reprisen av nationaldagsfirandet på Svt 1 och är stolt över att vara svensk. När jag skriver det här är det torsdagen den 6 juni 2012, dagen efter nationaldagen.  Tänk att ha fått möjlighet att tillbringa mina 62 år i detta fantastiska och naturssprakande land.

 

Förra sommaren upptäckte jag det natursköna Ockelbo. http://sv.wikipedia.org/wiki/Ockelbo. Mitt intresse för trädgård och odling förde mig dit. Trädgårdmästare Lars Krantz har skapat ett mästerverk i Vi, (äldre stavning Wij) i Ockelbo. http://sv.wikipedia.org/wiki/Lars_Krantz_%28tr%C3%A4dg%C3%A5rdsm%C3%A4stare%29

Lars Krantz arbetade tidigare på Rosendals trädgårdar på Djurgården i Stockholm. Där har jag har tillbringat åtskillig tid för att få inspiration till mitt eget trädgårdsarbete. Det är också från Ockelbo som Daniel kommer från och det märktes överallt i det lilla samhället.

Nu sitter de på Skansen hela kungafamiljen. Viktoria, Daniel, Kungen och Silvia. Riksdagens talman Per Westerberg (M) öppningstalar och talar om mångfalden och hyllar alla de som nyligen kommit till Sverige. Han knyter även an till lilla Estelle som redan charmat en stor del av Sveriges befolkning. Han talar om Sveriges hjältar och betonar särskilt Raoul Wallenberg som vi firar 100 årsminnet av i år. Det är också 100 år sedan som olympiska spelen i Stockholm gick av stapeln. Kungen reser sig och utbringar ett fyrfaldigt leve för vårt älskade Sverige.

Vi får se bilder från vår underbart vackra huvudstad. Stockholm i mitt hjärta. Till toner av den vackra Utskärgård (Jan Johansson) http://www.youtube.com/watch?v=tPkCG_Or-HU&feature=results_main&playnext=1&list=PL5EAFB2CA5974B412 får vi ytterligare bilder från ett sommarvackert Stockholm omringad av vatten. Stockholms skärgård lockar hit människor från hela världen. Nu är det gott att leva. Alfons Åberg och Skogsmulle omnämns och Loa Falkman sjunger Evert Taubes ”Kom i min famn”. Jag tänker på Robert Broberg. http://www.youtube.com/watch?v=_Xw9AgNqilQ. Vatten stan är full av vatten. Den nyskapande hiphopgruppen ”Panetoz” http://www.panetoz.com/ underhåller.

Jag njuter av varje dag som jag får göra precis som jag vill. Tänk att få sitta och titta på TV trots att klockan är över 10 på dagen. Innan dess har jag haft tid att göra yoga. Dessutom har jag haft möjlighet att ta en skön stärkande promenad på mitt underbara Södermalm och uppleva lekparken Skånegläntan, där Unga Örnar och barnen planterat bärbuskar, rabarber, ringblommor och smultron i stora lådor. I parken kan man även köpa sig en kopp kaffe och kaka och sitta och njuta av att se barnen leka. En nåd att stilla be om. Sedan bär färden iväg till koloniområdet nedanför Södersjukhuset. Kolonisterna verkar odla allt mellan himmel och jord. Jag talar med några av dem och berättar om mitt trädgårdintresse. Roliga samtal uppstår.

Hur kan jag vara så priviligierad? Fredrik Reinfeldt som fanns i publiken på Skansen har sagt att vi ska förbereda oss på att arbeta till 75 år. Men livet är inte bara arbete. Sedan mars 2011, när jag gick i avtalspension från Swedbank, får jag nu fritt disponera mitt liv. Jag gör Yoga, praktiserar ”Mindfulness” sedan 1970-talet, dansar argentinsk tango och svenska polskor och varvar dessa danser med foxtrott, bugg och Lindy Hop. Livet går som en dans. Livets ska levas här och nu. Nu är jag 62 år och kan instämma in Henrik Berggrens biografi över Olof Palme: ”Underbara dagar framför oss”.   http://cdon.se/b%C3%B6cker/berggren%2c_henrik/underbara_dagar_framf%C3%B6r_oss_%3a_en_biografi_%C3%B6ver_olof_palme-12680437

Vilken härlig känsla det ger att bara tänka tanken: ”Underbara dagar framför oss”.

Hanna Lindblad och Nacka Ungdomskör sjunger den urvackra ”Gabriellas sång” och Loa Falkman sjunger nationalsången. Resten av dagen går till att skriva.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s