Stefan Fölster – Svenskt Näringliv och framtidsspaning

 

För att skapa ett tryck i budskapet är det viktigt att skapa en berättelse som attraherar väljarna och som på ett konkret sätt löser människors behov. Lösryckta reformer hit och dit skapar ingen förtroende hos väljarna. Istället ska vi välja ut några fokusfrågor. Bostadsfrågan, tunnelbanan och miljövård är tre viktiga områden. Det går att väva in dessa i en sammanhållen berättelse. Kollektivtrafik och klimatsmarta hus bidrar till att uppfylla våra klimatmål och är dessutom jobbskapande. Inte så dumt.

 

Från min utgångspunkt borde vi formulera vår politik runt ett långsiktigt hållbart samhälle. Det samhället ska vara såväl socialt, ekonomiskt och ekologiskt långsiktigt. Ovanstående fokusområden ryms inom ramen för alla tre.

 

Vi kommer inte att få vara ensamma om det långsiktigt hållbara tänkandet. En växande grupp i världen inte minst inom näringslivet börjar formulera sig runt det socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbara samhället. I Financial Times och på det prestigefyllda World Economic Forum har dessa frågor diskuterats under något år nu. Se vidare Klas Eklunds artikel i DN: http://www.dn.se/debatt/vi-behover-en-ny-kapitalism-som-ar-mer-ansvarstagande

 

För att S ska vara en relevant kraft inför framtiden, gäller det för oss att formulera konkreta förslag på hur vi ska förverkliga de starkt positivt värdeladdade orden ett långsiktigt socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart. Annars blir det bara ord.

 

Den 30 juni 2011 intervjuade jag Stefan Fölster, chefsekonom Svenskt Näringsliv i samband med mitt projekt och bokskrivande ”Globaliseringen 3.0 ” Det är en framtidsspaning med inriktning igår – idag – imorgon. Igår, är på 1500-talet när Europa började kolonisera övriga världen. Jag kallar den tidsperioden globaliseringen 1.0. Nuläget är globaliseringen 2.0. Globaliseringen 3.0 slutligen är en framtidsspaning fram till år 2025.

 

Vi resonerade omkring en bok som han och några medförfattare då nyligen gett ut. ”Framtiden väntar inte; Om världen och Sveriges välstånd. ”Jag hade fått boken i förväg av Maria Sunér Flemming, director Energy and Climate Policies, som jag intervjuat tidigare om hennes specialområde. Budskapet i boken är enkelt och rättframt. Ett svenskt näringsliv, stöttat av ett företagsvänligt klimat är en förutsättning för att företag ska stanna och vidareutvecklas i Sverige. Ett företagsvänligt klimat är också en förutsättning för att Sverige ska locka till sig företag från andra länder. På så sätt skapas nya jobb och ger möjlighet att vidareutveckla vårt välstånd.

 

Jag påpekade att detta inte på något sätt är en ny iakttagelse. Redan finansminister Gunnar Sträng sa på 1960-talet att det som är bra för näringslivet är också bra för hela Sverige. Socialdemokratin har djupa rötter i ett samhällsbygge tillsammans med näringslivet. Den modellen har varit på många sätt en framgångsaga för Sverige och skapat framgångsagor som samarbetet Vattenfallsverket och Asea, läkemedelföretag som Astra och Pharmacia, samt

Ellemtel som skapade grunden för dagens telekom. Idag har redan en stor del av dessa företag lämnat Sverige. S och näringslivet borde göra undersöka hur den här modellen är tillämplig på dagens globaliserade värld.

Men tiderna ändras. Gunnar Sträng sa också att det som är bra för Sverige är bra för Sverige. Idag är Volvo ett kinesiskt företag. Det som är bra för Volvo är bra för Kina. Även Saab är nu kinesiskt. Astra Zeneca håller på att flytta från Södertälje och Ericsson har sålt av mobiltillverkningen som nu helt ägs av Sony. Vad betyder näringspolitik idag? Hur ska en sådan politik gestalta sig i vår underbara globaliserade värld? Vad har S för idéer om detta?

Man kan fundera över vad det är för frågor som S ska driva, när läget ”tystnad tagning” inte längre gäller. Är det välfärdsfrågor? Är det kanske satsningar på infrastruktur? Är det kanske jämställdhetsfrågor? Hur ska vi hantera relationen stad och land?

Vilka frågor ska S driva i Stockholm? Är det mer och bättre kultur för att stötta en växande turistnäring? Är det ett grönare Stockholm som även skulle vara bra för turisttillströmningen? Är det klimatsmart byggande för att uppnå klimatmål? Är det att bygga ut kommunikationer för ett växande Stockholm?

Men för att gå tillbaka till Stefan Fölster och Gunnar Sträng. Utan ett väl fungerande näringsliv har nationalstaten Sverige inte råd med varken utbyggnad av infrastruktur eller ökade välfärdssatsningar.

S har förlorat två val på grund av vår bristande ekonomiska politik och bristande förmåga att därigenom skapa jobb. Den ekonomiska politik som kännetecknade S under ett flertal år har lämnat mycket i övrigt att önska sig. Idag måste S hitta fram till en långsiktigt hållbar ekonomisk politik som bär framåt över olika valperioder och visar att S en viktig faktor att räkna med i ett framtida Sverige.

Förslag om utbyggnad av infrastruktur, bostäder och förbättra kommunikationerna är offensiva och framtidsinriktade. De är också en förutsättning för att vi ska kunna ha ett väl fungerande näringsliv. En förutsättning för att satsningarna ska vara framtidsinriktade är att de byggs på ett sätt så att klimatsmålen uppfylls. Men det är inte tillräckligt.

Turistnäringen beräknas bli en allt viktigare sektor för Stockholm och få en avgörande betydelse för staden. Satsningar på en grönare och ett kulturellt färgsprakande Stockholm kommer att förstärka ryktet som en av världens vackraste huvudstäder. Det är viktigt med en politisk styrning av stadplaneringen, som inte bara tittar på antal och hårda värden. Lika viktiga är de mjuka värdena som skönhet och trivsel, såväl för oss som bor här som för de som kommer och besöker oss.

Näringslivet i Stockholm och i Sverige ser inte ut som på Gunnar Strängs 1960-tal. Det går naturligtvis inte att förutsäga framtiden. Men det vi vet är att det vi idag gör och inte gör påverkar vad som komma skall. En framsyftande näringspolitik måste se till framtida behov och baseras på en vision om hur vi vill se ett framtida Stockholm och ett framtida Sverige.

Framtidsdebatten domineras i allt väsentligt av människor utanför S. Regeringen har tillsatt en framtidskommission. På Word Economic Forum diskuteras en Kapitalism i kris och hur den ska lösas. Bland Sveriges socialdemokrater råder för närvarande ”tystnad tagning”. Inom de företag som vill se sig som en aktör i framtiden bedrivs en framtidsspaning framkallad av ren överlevnadsinstinkt. Men inom S råder som sagt ”tystnad tagning”. Det är inget gott tecken. Åtminstone inte om vi vill att S ska ha något framtida roll. Vad är det för framtida samhälle S vill ha? Hur vill vi att samhället ska se ut om 5, 10, 15 år framåt. Var finns visionerna? Var finns idéerna som ska bära Sverige mot Globaliseringen 3.0 – 2025.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s