23 år efter Berlinmurens fall hyllar östtyskarna fortfarande Karl Marx, rapporterar Reuters

Det läser vi i Dagens Industri. Artikeln konstaterar:

Många tror som idag att investeringar är enda vägen ur den ekonomiska kris som Europa befinner sig i. Det hjälper inte att enbart svälta sig ur krisen. Många ställer idag hoppet på att François Hollande i Frankrike ska visa vägen. Även Peter Wolodarski (DN) är numer inne på samma tankebanor.

 

Den kloke Leif Pagrotsky såg dock på Södergården stora svårigheter med investeringsvägen, hur behjärtansvärd den än är. Vad ska pengarna till investeringar komma ifrån? Vem är villig att ställa riskvilligt kapital till förfogande i Grekland, Spanien, Portugal eller Italien?

 

Tyskland investerar hellre sina pengar i Tyskland och vi i Sverige vill nog också hellre investera våra pengar i att bygga vägar, broar, järnvägar, upprusta hyresfastigheter och att bygga ut äldreomsorgen m.m. i Sverige, än att bistå de krisdrabbade länderna. Här ligger dilemmat.

 

Angela Merkel har mycket svårt att få med sig tyskar att vilja solidariskt ställa upp för de krisdrabbade länderna. Hur skulle svenskar ställa sig till att solidariskt dela med oss, låna upp pengar på den internationella marknaden och investera i Sydeuropa? Med den goda ekonomi som nationalstaten Sverige har får vi mycket fördelaktiga lån på den internationella marknaden. Men är det möjligt att få med väljarna på en sådan solidaritetshandling?

 

23 år efter Berlinmurens fall hyllar östtyskarna fortfarande Karl Marx, rapporterar Reuters.

”I staden Chemnitz, belägen i det som utgjorde DDR, har en tredjedel av banken Sparkasses kunder begärt att få den gamla kommunisten Karl Marx på sina kreditkort.

”Vi har till och med fått frågor från kunder i västra Tyskland som undrar om de kan öppna ett lokalt konto hos oss för att få ett kreditkort med Marx”, säger Sparkasses talesman Roger Wirtz till Reuters.

Kreditkorten är utformade så att Karl Marx bistert stirrar på Mastercards logotype, skriver Reuters.

Marxismens upphovsman är van att pryda pengar. Under DDR-tiden betalade invånarna med 100-markssedlar märkta med filosofens ansikte.

Chemnitz hette före murens fall 1989 just Karl-Marx Stadt och fortfarande står en gigantisk staty av filosofen i stadens mitt. Vid en folkomröstning i början av 1990-talet röstade 76 procent röstade för att byta tillbaka till det gamla namnet Chemnitz.

De senaste åren har en våg av DDR-nostalgi svept över delar av Tyskland. En enkätundersökning från 2008 visade att 52 procent av östtyskarna tyckte att en marknadsekonomi är ”olämplig” och 43 procent sa att de vill ha tillbaka kommunismen. ”

Detta händer i Tyskland, det land som varit extra gynnat av den ekonomiska utvecklingen de senaste 10 åren. Hur ska vi tolka det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s