Hållbarhet Wijkman/Rockström, Lester Brown och Titanic

Tisdagen den 31 juli 2012 Anders Wijkman sommarpratare i P1:s sommarprogram. Om vi ser till vår civilisations stora utmaningar var detta program det mest angelägna program som sänts i sommar. http://sv.wikipedia.org/wiki/Anders_Wijkman I skrivande stund går det att gå in och lyssna på programmet:

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2071

http://sverigesradio.se/sommar

Sedan är det bara att söka på Anders Wijkman. Programmet finns att lyssna på en månad efter att det sändes. Tisdagen den 31 juli 2012.

Det går inte att förhandla med naturen som Anders Wijkman brukar säga. Lester Brown talar om en plan B för att rädda civilisationen. Plan A att fortsätta den kurs vi idag tar hotar hela vår civilisation. Lester Brown menar att det är viktigt allt vad vi kan göra som privatpersoner. Men det räcker inte. Det måste till politisk reformer och ett allmänt uppvaknade. http://sv.wikipedia.org/wiki/Lester_R._Brown.

Plan B går att gratis ladda ner på adressen: http://www.svenskaplanb.se/PB4.html

Trots alla konferenser och allt prat om dessa problem händer det alltför lite rent konkret. Rio + 20 är ytterligare en konferens i mängden som visar på det dystra faktumet mycket prat och lite verkstad.

Det var i år 100 år sedan det osänkbara Titanic kolliderade med ett isberg. Händelsen har därför blivit uppmärksammad i media. Vi sitter idag bildligt talat på Titanic. Vi har alla olika positioner i båten. Några sitter på övre däck, andra trängs längre ner i båten. Några har för länge sett faran i horisonten. Andra ägnar sig åt det Anders Wijkman och Johan Rockström talar om i boken ”Den stora förnekelsen”. Vi vill inte se. Vi vill fly bort i ett NU där det inte finns någonting att vara orolig för. Det löser sig nog. Vi har klarat utmaningar tidigare. Tekniken kommer att klara biffen. Det finns inga bevis för klimatförändringen verkligen existerar. Även om det sker en klimatförändring så har den inte med människan att göra.

Helhetssynen är nödvändig som grundfundament vid analysen om vad som behöver göras. Vi måste samtidigt skapa en social, ekonomisk och ekologisk värld. Om inte blir det mycket svårt att undvika den annalkande katastrofen.

Nästa steg är att som Lester Brown att peka ut en alternativ färdriktning, en plan B. Det blir då nyläget.

Sista analyssteget består i att hitta strategier för nå från nuläge till nyläge. Det är här som det uppenbart visar sig att gapet mellan prat och verkstad är så alarmerande stort.

När vi nu alltmer inser att situationen för vår civilisation blir alltmer prekär för varje år som alltför lite görs borde vi fråga oss: Varför görs så lite? Hur ska vi kunna förändra denna negativa utveckling? Vilka realistiska strategier återstår att testa? Vem ska vara beredd att ta ansvaret för att alternativ utvecklas? Vem har tillräckligt mycket makt för att få saker gjort? Klarar civilisationen detta inom demokratins ramverk?. Hur ska civilisationen kunna förändra spelplanen?

sv.wikipedia.org

Lester Russel Brown, född 28 mars 1934 i Bridgeton, New Jersey, är en amerikansk

miljövetare och författare. Han är utbildad agronom och det var inom detta område som han jobbade under 50- och 60-talet. Han har skrivit ett flertal böcker om miljöproblem och hur vi ska kunna skapa en hållbar utveckling.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s