Social nedrustning i västvärlden

I USA har den sociala nedrustningen gått mycket längre än här. Pengarnas roll i amerikansk politik har ökat dramatiskt sedan 1980-talet. De som många europeiska länder nu genomgår är ett ytterligare steg att nedrusta den sociala välfärdsstaten. De människor med de sämsta ekonomiska blir mest drabbade. Vi måste försöka hitta en alternativ politik till denna globala tendens.

Borg och Reinfeldt skiljer sig inte från den politik som fortfarande är helt dominerande i världen idag. Deras politik passar istället in som hand i handske till den globala utvecklingen.

Det mest katastrofala med den förda globala politiken är att den inte är hållbar. Den skapar sociala, ekonomiska och ekologiska obalanser som hotar hela vår civilisation. Därför är det nödvändigt att formulera en alternativ trovärdig politik.

Idag lyssnade jag på Anders Wijkman i sommarprogrammet, se Wikipedia. Det är just fler människor som han som kan se bortom de rena vardagsbehoven idag som måste framträda för att vi ska kunna skapa en bättre värld. Den partipolitiska hemvisten är då inte det viktigaste. Vi måste börja förstå att ett helhetstänkande är nödvändigt för att vår civilisation ska överleva.

Ska vi nå fram till andra grupper i samhället måste vi börja tala i andra termer. När vi börjar tala hållbarhet sitter vi alla i samma båt. Här sitter vi alla i samma båt, även om vi har lite olika positioner på Titanic. Några sitter på övre däck, andra trängs längre ner i båten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s