Politik i Stockholm och Södermalm

Vad vill S? Vill vi vara den urbana medelklasens parti och i den ivern försöka tona ner de skillnader som råder i Stockholm, för att inte skrämma oss, en tämligen ekonomiskt välmående medelklass?

S är så rädda för att bli förknippade med ””bidrag” och ”folk som har det svårt”.

Men på Södermalm är det många som faktiskt har det så bra att det nästan inte kan bli bättre.

 

Ja, jag känner många som är mycket ekonomiskt välbeställda här på Söder. Men mycket vill ha mer. Jag har aldrig hört från den gruppen att nu får det vara nog. Nu vill vi inte få det ekonomiskt bättre. Flera olika rut/rot-avdragsmöjligheter för diverse olika ändamål ligger högt på önskelistan för att bättre klara av livspusslet. Hur S ska matcha denna grupps önskemål förstår jag inte.

Sedan finns det ett annat Södermalm. Mina grannar som bor i funkishuset från 40-talet korsningen Åsögatan – Västgötagatan är mycket oroliga för att de inte har råd att bo kvar, eftersom hyrorna hela tiden går upp. De skriver inte under på att ”vi har det så bra att det nästan inte kan bli bättre”. På ett hyresgästmöte förra året var oron stor. Jag har även hört samma rädsla från människor i kvarteret Linjalen.

Vi lever verkligen i skilda världar här på Södermalm. Ska inte S vara ett självklart alternativ även för den grupp som inte har det så bra ställt?

S ska vara ett parti som är bra för ALLA. S har historiskt haft en förmåga att samla breda grupper människor för den förda politiken. Om S blir ett parti enbart för mina grannar och de som bor i kvarteret Linjalen lär inte S bli något massparti här på Södermalm.

Men, jag skulle antagligen inte tjäna många kronor på att S får ett större inflytande på Södermalm. Jag har inga barnbarn som bor här på Södermalm som kan utnyttja bättre förskolor och skolor.

Men när den tiden kommer och jag behöver ett äldreboende vill jag känna mig trygg att det fungerar bra. Att det finns några pengar kvar för åldringsvården är naturligtvis viktigt för mig. Om S kan visa att vi är garanten för tryggheten kommer det att få en mycket stor effekt på människors val. Idag är det många som tvivlar och skaffar sig privata lösningar.

Den medelklass som S kan få med på vår politik måste vara oss som ser frihet, solidaritet, jämlikhet och hållbarhet som något bra för ALLA, oavsett hur mycket klirr i kassan det ger för mig personligen just nu.

Med den insikten, att vi inte han bli ett massparti här på Södermalm genom att köpa den urbana medelklassen och bjuda över M med bättre möjligheter för Rot/Rut och andra skattesänkningar, borde vi forma en lokal politik här på Söder, i Stockholm och för hela landet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s