Demokrati och engagemang – del 6 – rädsla eller tillit

Demokrati förutsätter ett aktivt deltagande lokalt. Det duger inte att gå och invänta vad S centralt kommer fram till och vad kongressen beslutar nästa år.

Om man inte vill vara med och bidra i den interna debatten är man direkt olämplig som förtroendevald. Det är i samspelet mellan gräsrötter, förtroendevalda och allmänheten som ny kunskap utvecklas. Det är i interna forum som detta (avser Facebook) , som vi har möjlighet att korrigera våra invanda tankemönster och vidareutveckla oss.

Det gäller att ha självförtroende nog att kunna föra fram sina idéer och sedan ta till sig av det som framkommer i debatten. Om vi av rädsla för att stöta oss med människor eller inte tror sig duga inte törs tala om var vi står, bidrar vi heller inte till att vidareutveckla oss själva och politiken.

Vi som debatterar i detta forum tycker ibland lika om enskilda frågor. Ibland tycker vi mycket olika. Om alla bara skulle tycka lika och trycka på gillaknappen blir det inte mycket till kunskapsutveckling.

I en trygg och framtidsinriktad organisation är det viktigt att vara med och bidra till att föra samtalet vidare, att gemensamt hitta lösningar på morgondagens utmaningar. En organisation där man går och väntar på vad ledningen ska tycka och tänka och sedan hjälpa till att föra ut budskapet – leder inte till kunskapsutveckling. Utmaningen som S har att brottas med är att gå från rädsla – att inte duga till – mot ett mer självförtroendeutstrålande parti. Denna utstrålning och tilltro till vår egen förmåga, måste känneteckna även oss som arbetar lokalt.

Den anda som måste råda är att det är OK att ha olika åsikter om saker och ting. Om de ungdomar och nya som kommer in i politiken får en uppfattning att det bästa man kan göra för att få förtroendeuppdrag och inflytande är att vara tyst och inte stöta sig med någon, lär det inte bli någon politikutveckling och S kommer inte ha mycket att komma med inför framtiden.

I en tystnadskultur gagnar naturligtvis en taktisk tystnad den enskildes möjligheter att få förtroendeposter och inflytande genom att inte stöta sig med någon och riskerar inte heller att göra bort sig.

I ett framtidsinriktat parti som vill ha någonting att säga om morgondagen duger det inte med tystnad. Då kommer det att komma fram andra krafter som vågar ta ställning till de utmaningar som vi ser idag.

S som parti måste från lokal nivå och uppåt börja skapa sig självförtroende, där det är OK att internt pröva olika ståndpunkter och lösningar på morgondagens utmaningar. Här måste det vara högt i tak och här måste många vara med.

En politik som under tystnad utmejslas av ledningen och sedan förs ner i organisationen per dekret går miste om alla lokal kunskap och erfarenhet.
.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s