Demokratin och engagemang – del 2 – debatt på Södermalm

Det som förvånar mig är att det blir så lite återkoppling på alla bra aktiviteter som olika S-föreningar anordnar på Södermalm. Det verkar som den allmänna självbilden är att vara informatör snarare än debattör. Detta forum är utmärkt att sprida information om de olika evenemang som sker. Men sen blir det tystnad tagning.

De som informerar är många. De som är med och debatterar är en tämligen liten skara människor bland oss. Det senaste mötet jag gick på var om vår civilisations möjligheter att överhuvud taget överleva. Miljö – klimatkris och en civilisation som agerar som vi har många jordklot att ta resurser ifrån när vi i själva verket börjar nå peak-everything. Tanto Zinken anordnade.

Författaren David Jonstad och riksdagskvinnan Sara Karlsson samt ett antal debattglada samlades och diskuterade för vår civilisation ytterst viktiga frågor. (För er som inte var med finns det möjlighet att se föreställningen inspelad. Se länk längre ner i detta eminenta forum.)

Men den spännande debatten slutade i och med att mötet avslutades. Självklart förs debatten vidare i andra forum. Men varför inte i detta?

Så är det genomgående. Det verkar inte finnas tid att följa upp och debattera frågorna som kommer upp på våra möten. Men då utvecklas inte politiken.

 

I förhållande till vår civilisations möjlighet att överhuvud taget överleva, åtminstone såsom vi är van att se den nu är Åkes bidrag i hur välfärdssektorn i Sverige ska organiseras en ganska liten fråga globalt sett. Men allt hänger ihop. Även här är det tystad tagning som gäller. Är det ingen som tycker något om Åkes artikel?

 

Vårt partiprogram är nu ute på remiss. Partiprogrammet ska vara vägledande för S framtida politik. Jag har läst genom de 50 sidorna flera ggr nu och tycker att författarna i grova drag fångat upp nuläget och att remissdokumentet även pekar in i framtiden på ett bra sätt. Men jag skulle gärna se en het debatt här på Facebook.

 

Inte heller här- i remissförslaget – verkar det finnas någon brinnande entusiasm för att diskutera framtiden i denna Facebookgrupp.

 

I något av inläggen i denna Facebookgrupp finns en intention att få med flera ungdomar i diverse förtroendevalda positioner. Men om det nu finns ungdomar som vill visa upp sig och tala om var de står i olika frågor, skulle det vara spännande om ni deltar i de debatter som ändå då och då blommar upp i denna Facebookgrupp. Idag är det sparsamt av denna vara.

Att kvotera in ungdomar, kvinnor och invandrare för att få en större spridning kan naturligtvis vara en väg att vidga det politiska deltagandet. Men vore det inte naturligt att först visa upp sig exempelvis i detta forum och visa att man verkligen har några idéer om framtiden, innan man plockas in på diverse förtroendeposter?

 

Den representativa demokratin förutsätter att vi vet vilka vi röstar på. Annars blir det ju att  köpa grisen i säcken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s