För en långsiktig social, ekonomisk och ekologisk värld

I sin ursprungsversion hette detta dokument: Kollaps – Är vi inne på vår civilisations sista dagar? I lite omarbetad form har nu dokumentet fått ett lite mer positivt laddat namn. Det gäller för oss alla att medverka till en bättre värld och inte ge upp i en känsla av apati och otillräcklighet.
I går skrev jag ett inlägg om ”Girighet och Omoral.”  Se vidare:  http://globaliseringen30.wordpress.com/2012/12/06/girighet-och-omoral/

Som svar på mitt blogginlägg skrev min Facebookvän:

”Roger, här handlar det om ett systemfel som bäddar för att gemene man inte har något som helst behov av att vara solidarisk. De ser inte en skymt av jämlikhets tankar, i politiken. Varför skall de dela med sig när hela systemet är uppbyggt på att tillskansa sig så mycket som möjligt av allt. ”

Systemfel är just vad vår civilisation lider av.  Det systemfelet leder till att en allt mindre grupp världsmedborgare blir så kopiöst rika – och därigenom skaffar sig ökad makt – medan en allt större grupp människor i västvärlden överlever på att skuldsätta sig. Därigenom gynnas de extremt rika ännu mer genom att tjäna grova pengar på räntor. Klyftorna ökar än mer och nästa skuldbubbla kan brisera precis när som helst.

Samtidigt lever en miljard människor på svältgränsen.

Men det hjälper föga att gå in och peta i systemet och ställa krav på att människor ska bli mindre giriga. Om någon från Top-management eller finansanalytiker-skrået världen över skulle börja kräva bara halva lönen mot idag skulle hen utsättas för ett våldsamt grupptryck av de andra och antagligen inte få behålla sin välbetalda tjänst. De gäller för de privilegierade att hålla ihop.

Men som makten agerar så agerar även underhuggarna. Lever vi i ett tjuvsamhälle gäller det för de lägre ner i hierarkin att spela samma spel så bra som möjligt. ”Toppens moral och etik, smittar av sig nedåt”, som min Facebookvän klokt konstaterar.

För vinnarna som ligger rätt i timing går det bra. Åtminstone i det korta perspektivet. Förlorarna får skylla sig själva. Den som är med i leken får leken tåla. Det gäller att ligga rätt i timing annars kan vi åtminstone inte skylla på någon annan.

Det är just de privilegierade som har byggt upp detta system och så länge som man tjänar på det kommer de troligen inte att ändra sig och ändra det. På World Economic Forum, där etablissemanget träffas och lägger upp strategier för vad som behöver göras, har de länge talat om kapitalismens kris.

Etablissemanget, de mäktiga inom näringslivet och politik, sitter och grunnar på hur kapitalismen denna gång ska räddas. Hittills har de inte lyckats något vidare. Åtminstone inte från hela mänsklighetens perspektiv. Eliterna har däremot lyckats att fortsätta att ackumulera kapital. Deras förmögenheter är idag astronomiska.

Det man gör är att skjuta upp den ekonomiska kollapsen några år på framtiden genom att pumpa in mer pengar i systemet. Då ökar de rikas förmögen ännu mer och skuldbördan för resten kommer också öka när stater och individer ska försöka upprätthålla sin köpkraft. Allt detta för att upprätthålla det kapitalistiska systemets drivkrafter.

Tids nog så kommer denna bubbla spricka. Då gäller det för de framgångsrika att hitta säkra hamnar för sina pengar. Det kommer antagligen att gå åt helvete, men bara inte vi drabbas är det inte så farligt. Det gäller att vara beredd och hoppa av tåget i tid. Så tycks etablissemanget resonera om den ekonomiska kollapsen. Det är ett hasardspel, men eliterna älskar spänning och eliterna spelar med oddsen på sin sida. Informationen om marknaden är inte jämnt fördelad mellan aktörerna.

En medelbegåvad person förstår att det inte går att hoppas på ständig tillväxt på en ändlig planet. Detta faktum vill vi inte låtsas om utan vi kör så det ryker så länge det går.

Lev i nuet och ta en dag i taget. Det är ingen idé att oroa sig för framtiden. Det har gått bra förr.  Mänskligheten har klarat katastrofer, nog för att det var många som dött i krig och elände, men civilisationen har överlevt. Det kommer säkert tekniska innovationer som löser problemen åt oss. Så kan vi människor fortsätta att sopa de stora och viktiga frågorna under mattan och ägna oss åt mer närliggande ting. Snart är det jul och då kommer klappjakten in i bilden. Det gäller att hålla konsumtionen igång för jobbens skull.

På en blogg hittade jag detta:

”Systemfelet

Nutidsmänniskans förhållande till naturen är komplicerat. Varje dag kommer larmrapporter om hur västvärldens livsstil med överkonsumtion och utsläpp av växthusgaser påverkar klimatet och framtida levnadsbetingelser på vår planet. Vi tycks rusa som tåget mot jordens undergång, i alla fall ett mardrömsscenario med +4 grader. Samtidigt är det svårt att som individ agera för att hindra katastrofen. Vad gör min droppe i havet, kanske många frågar sig, när det beror på ett systemfel. ”

http://annabrodowinzaina.wordpress.com/2012/11/29/nuet-fangas-i-stillheten/

Det är inte bara västvärden som överkonsumerar. Ett allt rikare överklass och medelklass i tillväxtländerna lever idag på en liknande levnadsstandard som västvärldens över – och medelklass. När världens superrika och medelklassen konsumerar allt mer, får det dramatiska konsekvenser för vår civilisation oavsett var i världen vi bor.

Eftersom det är begåvade människor som styr är över oss – men med vissa emotionella begränsningar – är jag övertygad om att de vet vad de gör från ett rationellt perspektiv och  från eliternas perspektiv. Tyvärr tror jag att många känner att så länge inte jag och de mina blir drabbade, så är det inte så mycket att oroa sig för. Kanske får vi acceptera en smäll längre fram. Men då gäller det att vara personligt rustad med överlevnadsstrategier.

Om 4-5 miljarder människor skulle stryka med, kommer det om 10-15 år sannolikt att finnas 2-3 miljarder kvar att göra business med. Det gäller bara att se till att tillhöra överlevarna.

Så cyniskt verkar eliterna resonera för tillfället. Därför är inte klimathotet något hot mot de mäktiga. De kommer att har råd att bosätta sig på de områden som drabbas minst av klimathotet. Med 2-3 miljarder människor blir det också lite mer svängrum för var och en.

Det finns även människor på lägre nivåer i den globala hierarkin som börjar rusta sig för kollapsen. Det gäller för var och en att se om sitt hus. Det är för dessa människor inte längre fråga om kollapsen kommer, utan snarare när den inträffar i närtid. Detta dystra scenario också fullt tänkbart för att inte säga troligt idag. Vad som menas med närtid får vi tids nog erfara.

Men de globala utmaningarna kan inte enbart lösas på det personliga planet. De måste även lösas på lokal, regional, nationell och global nivå. Vi måste hitta gemensamma lösningar på alla nivåer för att förändra spelplanen.

Det kommer troligen att uppstå spänningar mellan olika eliter. och maktcentra. Här kan det möjligen finnas en chans att uppnå en vändpunkt. Det finnas idag grupper inom eliterna som börjar se till helheten och med oro konstatera att något måste göras snabbt för att åstadkomma en kursändring. Tillsammans med alla människor på lägre global hierarkisk nivå som börjar vakna upp ur sin Törnrosasömn, kan alternativa färdriktningar pekas ut för vår civilisations överlevnad. Men det kan även leda till katastrofala krig mellan de olika elitgrupperna, där resten av mänskligheten dessvärre kan ses som bondoffer i schack.

Av födsel och ohejdad vana är jag optimistiskt lagd. Hoppet är det sista som lämnar människan. Att tro på vår förmåga att hitta lösningar på morgondagens utmaningar är en nödvändighet. En negativ tro kan lätt leda till en tragisk självuppfyllande profetia.

Vad tror du som läser detta om de scenarion jag målat upp?
Vad tror du att vi kan göra för att motverka en kollaps?
Hur ska vi tillsammans agera för att åstadkomma en vändpunkt?
Varför är FN:s försök till att få tillstånd en vändpunkt hittills så verkningslösa?

Är vi ändå på rätt väg även om det kan förefalla som om vi inte riktigt nått ända fram? Är det bara att se tiden an med tillförsikt?

Alla ni som känner er besjälade av tanken att dra vårt strå till stacken för att skapa en mer social, ekonomiskt och ekologisk hållbar värld,  har här möjlighet att vara med i samtalet och sprida detta dokument vidare som bloggreferenser eller på Facebook. Vi måste tillsammans börja reagera NU!

Annonser

One thought on “För en långsiktig social, ekonomisk och ekologisk värld

  1. Mycket bra skrivet, Roger! Om att vi som ser systemfelen måste organisera oss: Jag tror att det allra viktigaste just nu att vi håller dialogen levande. Dels för att se att vi inte är ensamma, dels för att vara beredda när ”rörelsen” kommer. Till dess kan vi träffas på olika ”mötesplatser”, reella och digatala.

    Förslag på mötesplatser: Birger Schlaugs blogg, Omställningsrörelsen, Radikalisera Klimatpolitiken Nu! , Uppsalainitiativet (blogg) , Alliansfritt Sverige, Cogito, Klimataktion, Enhet, Gröna partiet . . . det är bara att fylla på. . .

    Det viktiga är att vi vågar hålla våra ögon vidöppna trots att samhället vi lever i bygger på föreställningen att vi blint ska anamma Marknadens villkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s