Debatt om partiprogram på Stockholms Arbetarekommun

Stockholms Arbetarekommun hade, tisdagen den 10 december 2012, en intressant och givande debatt om S-partiprogram. Här följer ett sammandrag från min minnesbank:

På Arbetarekommunens möte röstade vi med minsta möjliga marginal – 1 röst – på styrelsens förslag att inte ta beslut om nytt partiprogram på kongressen 2013.

Debatten var mycket intensiv och bra. Min bedömning efter debatten är att det finns goda skäl att både säga JA och NEJ, vilket också den jämna omröstningen visade.

Det fanns de som var rädda för att det skulle ge dålig publicitet att skjuta på beslutet. S kan inte ena sig. Det råder splittring i partiet. Ska vi verkligen ge våra politiska motståndare det argumentet.

Det fanns även de som tyckte att det är onödigt att skjuta upp beslutet av andra skäl. När vi gick in i partiprogramsarbetet under ledning av Stefan Löfven, visste vi att det skulle bli knappt om tid. Det var spelplanen. Då är det lite konstigt att börja klaga nu. Det finns fortfarande tid att förbättra skrivningarna och på partikongressen finns ytterligare tillfälle att förbättra innehållet.

Att skjuta upp beslutet kommer att göra det arbete som nu är nedlagt mer eller mindre överflödigt, var också ett argument. Det kommer att ta flera år innan nytt beslut kommer att gälla. Då är det annat som gäller.

Men mot detta kan invändas att ett partiprogram inte är en dagslända. Den vision som ska prägla ett partiprogram ska vara långsiktigt hållbar. Den visionen bör inte förändras på några år.

Just den begränsade tiden vi olika partiföreningar fått på oss att ta ställning, var annars ett av huvudargumenten för att INTE ta beslut nu.

Någon menade även att dokumentet inte var tillräckligt bra. Det behövs genomgripande förbättringar för att programmet ska hålla måttet.

Dokumentet håller inte ihop idag. Det talar inte med en röst, utan det märks att det varit många röster med och att det blivit mycket klippa/klistra.

Detta om själva huvudfrågan, från min infallsvinkel.

Många sa att det viktigaste med ett nytt partiprogram är själva den skapande processen – skälva debatten – och att slutresultatet, om än viktig, inte är lika betydelsefullt.

Hur många är det som använder dagens partiprogram i sin dagliga politiska gärning var även en fråga som var uppe på tapeten.

En annan debattör menade att det nog inte skadade att man åtminstone då och då sneglade i vårt nuvarande partiprogram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s