Konstgräs till folket och en alternativ vision

Konstgräs till folket och en alternativ vision

Konstgräs till ”kiddsen”, konstgräs till folket! Vilken valparoll inför 2014! Vilken pang-grej. En straffspark mot öppet mål.

Medan den urbana medelklassen tar sina bilar ut från stan för att ta sin golfrunda – och njuter av lukten av nyklippt gräs – eller till sina omhuldade fritidshus med den vackert klippta gräsmattan, då erbjuder S storstilat konstgräs till folket. De som inte har fritidshus att åka iväg till på helgerna, de får hålla till godo med konstgräs. Men det är ju det ”kiddsen” vill ha.
Ska vi kanske fortsätta detta kreativa grepp och erbjuda konstgräs även till de gröna områden som finns kvar på Södermalm. Varför inte mer konstgräs i resten av de få gröna plättarna som finns kvar i Skånegläntan, Rosenlundsparken, Vitabergsparken , eller de små gräsområden som är till bristningsgränsen fulla med solande och grillande människor på sommaren och som stökar till det ner mot koloniområdet mot Årstaviken. Det skapar en mer urban och stadsliknande miljö. Inget tjafs och oordning som stör den urbana miljön. Konstgräs är tidens melodi. Det vill ”kiddsen” ha.

Vad vi skulle kunna tjäna in pengar! Inga gräsmattor som behöver omvårdnad. Om vi tröttnar på den gröna färgen är det bara att måla om till en lite modernare blå nyans. Det kan man inte göra med det bångstyriga gräset. Konstgräs skapar valfrihet.Fram för mer konstgräs till folket.

En alternativ vision

Som en alternativ vision skulle man kunna tänka sig följande bångstyriga och ostrukturerade förslag:

En Facebookvän skrev följande om en vision för staden. Här är det inte konstgräset som är huvudbudskapet:

” Jag skulle vilja önska mig en stadsmiljö där gränsen mellan naturen och stadskulturen inte är så skarp. Särskilt i de centrala delarna skulle jag vilja att träden slapp stå på led och i truppformationer, utan kunde leva mer fritt och lekfullt som en motkraft till de linjära och statiska kvarters-, torg- och husformerna.

När vi ställer dem i strikta formationer annonserar de naturens förslavning under människan och blir passiva redskap i maktdemonstrationens tjänst så som i barockens alléer. Mera lössläppta som solitärer, grupper och dungar kan de på ett helt annat sätt bryta effektivitetens fartblindhet, bromsa de jäktade stegen och bli samlande vårdträd och kontemplativa lundmiljöer i miniformat. Där möjlighet ges, bör trädens följeslagare i form av buskar, klätterväxter och örtmattor bjudas in, vattnade av dagvattensystemens bäckar.

Då kan koltrasten som sjunger från hustaken intill hitta goda häckningsplatser och mat till sina ungar. Storstadsbon som stannat kan för ett ögonblick tro sig förflyttad till barndomens by norr om Kristianstad, Belgrad, Damaskus, Hongkong eller Auckland.”

Tänk så olika våra visioner för en stad kan vara.

Plats för nyansering

Nu har jag i princip ingenting emot konstgräs. Om det nu är någon som tolkar mig så. Konstgräs pryder golvet på mitt inglasade soldäck. I brist på bra ”putting-gren”  med naturligt gräs, kan jag träna närspel inne på soldäck som även fungerar som växthus. Så konstgräs kan naturligtvis ha sin naturliga roll. Självklart även inom fotbollens underbara värld. Fråga Elfsborg.

I Wikipedia läser vi om konstgräs:
”   Konstgräs är ett underlag för bland annat sportutövning. Vanligast idag är på fotbollsplaner, amerikansk fotboll, baseboll och landhockeyplaner. Konstgräs förekommer också allt oftare även på golfbanor, tennisbanor och i andra anläggningar som trädgårdar, altaner, terrasser, lekplatser med mera. Den stora fördelen med konstgräs är en mycket högre utnyttjandegrad, speciellt på nordliga breddgrader där naturgräset inte kan användas alls under vintern. ”

Vidare kan vi läsa i Wikipedia läsa att:

”Många golfklubbar och Pay and play-banor i Sverige satsar idag på att anlägga tees med konstgräs för att minska kostnader och skötseltid. En sådan nyanlagd golfbana som investerat i konstgräs är till exempel Rotebro Golf i Sollentuna utanför Stockholm.

Även greener och träningsanläggningar byggs med konstgräs, ett sådant exempel är Oxie GK utanför Malmö som invigdes 2009.”

Även den klubb jag tog grönt kort för många år sedan Ljusterö GK har nu greenerna i konstgräs. Det gör att de blir starkare och håller bättre. Ett inte oviktigt argument.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Konstgr%C3%A4s#Konstgr.C3.A4s_f.C3.B6r_golfbanor

Det är bara symboliken som blir så tydlig och så komisk och jag gillar komik.

Alternantivt synsätt – samma andas barn

Bernt Gullberg lyfter fram en alternativ idé:
Vad tycker vi i det här forumet om Ideen jag tidigare presenterade och skrev om i forumet ”Ingen bilväg genom Rosenlundsparken”:

I tidningen ”Mitt i Södermalm” läste jag Marie Domeijs tankar som jag tycker är värda att reflektera kring.

Södermalm skulle kunna få ny promenad

2012-09-25 –
Mitt i Södermalm
”Gör ett promenadstråk över Söder. Låt inte Rosenlundsparken byggas igen. Söder kan få en ny sammanhängande grön promenad från Vita bergen till Drakenbergsparken invid Tantolunden.
Riv barriären vid Magnus ladulåsgatan där gångar mellan husen kapslar in parken. Öppna en gångväg från Rosenlundsparken till passagen mittemot in i Timmermansparken. Lägg övergångsstället där. Behåll passagen vid solstolarna över Västgötagatan mot Vartoftagatan. Gör gågata igen förbi Åsö gymnasium och Anna Lindhs plats. Då får vi endast ett fåtal övergångsställen mellan Drakenbergsparken och Greta Garbos torg.
Gör flera förslag för att förbättra den gröna promenaden ned mot Hammarby sjöstad via Malmgårdsvägen.

En lugn promenadväg skulle uppskattas av många. Det finns ett flertal daghem, skolor och äldreboenden i anslutning till denna väg. Promenaden borde ha ett namn och skyltas. Den kunde till exempel få namn efter Anna Lindh. Hennes plats har ju trängts undan av en onödig gatstump.

Skånegatan ned mot Katarina Bangata har också förutsättningar att fungera bättre som gågata. Tillgänglighet för de som bor här borde prioriteras mot biltrafik. ”

Diverse hus som proppar igen parker verkar vara det enda som fantasilösa byggplanerare kan föreslå.

De frågor som dessa inlägg väcker är:

Vilken stad vill vi bo i? Hur ser vår vision om framtidens stad ut?      .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s