Att spela finans och monopol

Jag gillade att spela både monopol och finans på 1960-talet. Det vi fick lära oss var det som Abba sedan sjöng om ”The winner takes it all”. En nyttig kunskap för att förstå vuxensamhället.

Framgång föder succé. Kvar blir några få företag eller ett helt dominerande företag – exempelvis IBM, Microsoft, Facebook eller Google inom var sin nisch. Det är inte lätt för någon uppstickare att kunna hota den som redan har skapat sig en stark marknadsställning. På så sätt har Bill Gates lyckats bli en av världens rikaste män – och samtidigt en betydande filantrop.

Men till skillnad från spelen monopol och finans – där alla börjar från samma ruta – är verklighetens ”monopol och finans” att vi börjar från skilda världar. De som föds i i en familj som är multimiljardärer har inte riktigt samma förutsättningar som du och jag medelsvensson.

Vi har å andra s idan helt andra förutsättningar än den miljard människor som svälter idag.

Klyftorna i välden är groteska. Trots att den tekniska utvecklingen möjliggjort en enastående produktivitetsutveckling i världen sedan jag spelade finans och monopol på 1960-talet, har distributionen av välstånd inte på någon sätt avskaffat fattigdomen i världen.

Åt dom som har till dom ska vara givet läser vi i Bibeln.

Marknaden är den mekanism där vi köper och säljer varor och tjänster. Sedan 1970-talet har det funnits en förhoppning att om vi bara låter marknaden få spela fritt och få sköta sig själv så kommer det att gynna alla. Idag 2012 ser vi att Milton Friedman och Chicagoskolans löften inte riktigt har förverkligats.

Förvisso har miljoner människor i tredje välden lyfts ur fattigdom och elände, men gapet mellan rika och fattiga blir bara större och större.

Kapitalismen skapar obalanser i ekonomi – se exempelvis Kina (världens största budgetöverskott) och USA med ett oroväckande och dramatiskt budgetunderskott). Obalanserna i ekonomin skapar stor turbulens i världen, såväl ekonomisk, social som  psykologisk.

Kapitalismen som samhällssystem och den inbyggda konsumism som är en hörnsten i kapitalismen, håller idag på att hota hela vår civilisations överlevnad.

Sådan är kapitalismen.

Med den vetskapen förstår vi att vi måste hitta nya ekonomiska modeller – mer hållbara – för att möta morgondagen värld.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s