På väg mot en långsiktig ekonomisk, social och ekologisk hållbar värld

När vi talar och beskriver politiska skeenden och vad vi vill, är det viktigt att uttrycka oss positivt och inte bara tala om vad vi inte vill – att vara anti  – och mot diverse saker som vi tycker illa om. När vi talar om vad vi vill blir vi mer lösningsorienterade.

När jag skriver: ”På väg mot en långsiktig ekonomisk, social och ekologisk hållbar värld” betyder inte det att jag beskriver den nuvarande färdriktningen. Tvärtom: Den färdriktning som vi nu är på väg mot är en katastrof för hela våra civilisation. Vi måste dramatiskt nu förändra vår färdriktning så att vi blir: ”På väg mot en långsiktig ekonomisk, social och ekologisk hållbar värld”.

För mig är den kapitalism som har ett långsiktigt mål och därigenom ofta – men inte på något sätt alltid – stöttar samhället i dess helhet, en ”god” kapitalism som vi ska bejaka.

En kapitalism som istället håller på att hota hela vår civilisations existens kan vi självklart inte bejaka. Många pekar idag på att vi bör lyfta klimatfrågan till den viktigaste frågan. Detta med all rätt. Men även här är det viktigt att vara lösningsorienterade. Bara tala om klimathot utan att se till lösningarna hjälper föga. Begreppet ett långsiktigt hållbart samhälle, ekonomiskt, socialt och ekologiskt är framåtsyftande och pekar på vilket samhälle vi vill ha.

Begreppet skapades av http://sv.wikipedia.org/wiki/Lester_R._Brown och fördes ut till den breda allmänheten av http://sv.wikipedia.org/wiki/Gro_Harlem_Brundtland.

Det är inom S vi har möjlighet att formulera helhetsbilden: ekonomisk, social och ekologisk. Dessa tre hänger intimt ihop, vilket inte MP har samma förmåga att förstå. Det är huvudskälet till att jag är med i S och inte MP, som annars ligger mig varmt om hjärtat.

Men det finns naturligtvis inget partipolitiskt monopol på bra och nödvändiga framåtsyftande lösningsförslag. Jag uppskattar alla som tänker i dessa banor oavsett partipolitisk hemvist.

Det är bara genom att se långsiktigt på samhället utifrån de tre dimensionerna sammantaget som det går att hitta lösningar. Denna insikt börjar mogna fram hos allt fler idag.

Det innebär att många företag måste börja tänka om när det gäller affärsstrategi och affärsplaner. De företag som arbetar med en verksamhet som syftar mot ett långsiktigt hållbart samhälle, har framtiden framför sig. Andra kommer helt enkelt att tvingas ändra sin affärsplan eller gå under, om vi ska nå målet det långsiktigt hållbara samhället.

Så är de bistra ekonomiska lagarna som styr oss, den kreativa förstörelsen som http://sv.wikipedia.org/wiki/Joseph_Schumpeter myntade.

De företag som baserar sin verksamhet på konsumism, måste börja medverka till återanvändning och till ett kretsloppstänkande.

Vi kan inte längre leva i illusionen om att vi har tre jordklot att använda oss av.  Vi lever på en planet med ändliga resurser som sätter gränser för vår konsumtion. Ett faktum som Jan Eliasson, numer vice generalsekreterare i FN från juli 2012, betonade på ett möte på Södermalm i Stockholm.
Det går heller inte för politiker att bara prata jobb, jobb, jobb. Det gäller att visa statsmanna/kvinna-skap och visa vägen för ett uthålligt och långsiktigt hållbart samhälle.

Då gäller det att styra jobben in på just de områden som stötar den långsiktigt hållbar vägen och motsvarande styra bort jobb från de sektorer och affärsidéer som inte stöttar den långsiktigt hållbara vägen.

Marknaden kommer inte på egen hand klara detta. Det behövs politiska beslut för att nå dit. Om politiken abdikerar och hoppas på att marknaden ska göra jobbet är vi mycket illa ute.

Dessa tre; ekonomisk, social och ekologisk långsiktighet är svaret på morgondagens utmaningar. Gör vi inte tillräckligt nu, går vi en dyster framtid till mötes.

När vi ska lyfta fram klimathotet måste vi lyfta fram lösningen – det hållbara samhället som måste basera sig på en långsiktig politik som inte bara ser till nästa val. Det är mycket mer som står på spel nu. Det är bara att börja engagera sig. Vad väntar vi på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s