Rollspel som politisk rådgivare – för att rädda en hotande civililisation

Lena Nockert skriver om rollspel i en tråd i Facebookgruppen  ”Ny ekonom, för en bättre värld.”  Om vi tänker oss in i rollen att vi skulle – av någon anledning – bli utvald att bli rådgivare till nuvarande regering eller till S vid en kommande regering 2014, där S har ett avgörande inflytande. Vilka råd skulle du då ge?

Lena är en av de personer som försöker föra ner det oftast mycket teoretiska samtalet här till en mer praktisk nivå. Jag har ingenting emot teorier, tvärtom. Men i mitt yrkesliv vet jag att för att det ska bli något resultat måste teorier testas och konkretiseras.

Det är först i skarp läge som vi kan se om vi tänkt rätt. För att undvika att skapa fel i skarpt läge brukar vi skrivbordstesta våra idéer mycket kritiskt. Håller det jag säger för en kritisk granskning?

Har jag verkligen tänkt igenom vilka konsekvenser mina förslag kommer att få i det verkliga livet? Det är just en sådan granskning som en regering måste göra. Det är lätt att vara radikal och nytänkande och hålla idéernas fana högt så länge som vi inte behöver konfrontera dem med verkligheten.

Teorier som aldrig behöver konfronteras med verkligheten tenderar att leva sitt eget liv skild från den elaka praktiska verkligheten. Men där gör de ju å andra sidan inte så mycket nytta för mänskligheten. De kan möjligen skapa en bättre värld för de personer som får njuta av att betrakta dess skönhet. 

Vissa teorier mår nog också bäst av att inte behöva konfronteras med verklighetens ljus.

Ska vi göra allvar med det som gruppen står för ”En ekonomi för en bättre värld” måste vi nog försöka konkretisera oss. Hur ska vi försöka implementera våra idéer i en praktisk verklighet.

De förslag som vi lägger kommer att få konsekvenser för hela Sveriges befolkning som rådgivare till regeringen.

Det är lätt att kritisera. Det är också lätt att framföra olika teorier som någon historisk källa fört fram för en tid som nu inte längre gäller.

Vilka råd skulle vi ge för att uppnå det som tråden handlar om.

En långsiktig hållbar ekonomisk, social och ekologisk värld.

Frågan gäller självklart även er andra i denna grupp. Hur ska vi prioritera? Vilka av våra goda intentioner går det att realisera redan på kort sikt? Hur ska vi få gehör för det vi vill ha framfört? Hur ser de maktförhållanden i samhället som vi måste räkna med när vi ska få våra idéer implementerade? 

Det är nog bara på detta sätt som vi kan föra samtalet vidare. Åtminstone om vi vill att våra idéer ska komma till praktisk användning.

Men eftersom uppdraget att rädda vår civilisation borde vara viktigare än rent partipolitiska överväganden.

Det som talar för S är att hållbarhetsbegreppet och gröna folkhem har en historisk förankring inom S även om det måste vägas mot de kortsiktiga behoven av jobb och tillväxt. .

Men om ni tycker bättre om rollen som rådgivare till nuvarande regering kan ni med fördel välja den istället. En av de personer som jag verkligen högaktar är Anders Wijkman med ett tidigare förflutet inom M och KD. http://sv.wikipedia.org/wiki/Anders_Wijkman

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s