En gång skall jorden bliva vår – episod ett. Vacker promenad och norska dominans i längdskidor. En annan norrman Pål Steigen.

Idag har det varit en strålande dag. Elisabeth och jag var ute och tog en uppfriskande promenad vid Årstaviken och tog dessa foton.

Photo

Fotot nedan är taget en bit ovanför promenadstråket utmed Årstaviken. I förgrunden ser vi koloniområdet. I bakgrunden har vi: http://www.sodersjukhuset.se/Om-SOS/Organisation/Verksamhetsomraden/sachsska-barnsjukhuset/

Photo

Nedanför ser vi en promenad på Årstaviken. I förgrunden Elisabeth. Bakom henne jänvägsbron och ännu längre bort ser vi bort mot …..

Photo

En gång skall jorden bliva vårt

Då kom jag att tänka på en annan norrman som gjort ett djupt intryck på mig. Våren 2011 lyssnade jag på Paul Steigen på ABF-huset på Sveavägen. Han presenterade sin nyutkomna bok. ”En gång skall jorden bliva vår” med undertiteln ”En strateg för en ny värld”.  Leopolds förlag.

Hans föredrag var fullspäckat med fakta som han hade hämtat från officiella källor som OECD, IMF, Värdbanken och från att ha följt det ekonomiska och finansiella nyhetsflödet under flera år. Eftersom jag gjort detsamma kunde jag bara nicka instämmande.

Den analys som han gör håller ihop på ett mycket väl sammansvetsat sätt som det ankommer en marxist.  Här visar han att han är en god efterföljare av Karl Marx.  Han baserar sig på empirisk data och han tolkar och värderar materialet utifrån en sammanhållen modell.

Han behandlar Finanskrisen 2008 och tillväxt på krita. Han behandlar sammanhållet ekonomi, energi och klimat med en självklar helhetssyn som det anstår en arvtagare till Karl Marx.

Krisen i Europa ses även från modellens perspektiv och gör att den blir lättförståelig och sammanhållen, till skillnad från mycket spretigt och fragmentariskt som idag skrivs och kännetecknar vår tidsanda.  Se träd med inte skogen.

USA och Kina behandlas i boken på ett initierat sätt. Människans stora utmaningar belyser han i de sju stora kriserna.  Sedan kommer Paul Steigan in på frågeställningen: Kan kapitalismen överleva? I det sammanhanget kopplar han ihop sig med Lester Browns kunskapsrymd. Se vidare: http://en.wikipedia.org/wiki/Lester_R._Brown

Slutligen kommer Paul Steigan in på själva strategin.  Hur komma från ruta 1 till ruta 2.  I Boken beskrivs detta under kapitlet Kommunism 5.0.  Detta kapitel till återkommer jag till i kommande inlägg i ämnet: ”En gång skall jorden bliva vår”.

Mitt slutomdöme om hans föreläsning och boken är att nulägesanalysen är utomordentligt sammanhållen kännetecknas av en helhetssyn.  När vi sedan kommer till strategin är det lätt att fastna på begreppet ”Kommunism 5.0”.  Begreppet ”kommunism” har idag en helt annan värdeladdning än den som Karl Marx gav det.  Det finns stora risker för låsning hos läsaren som ser Sovjetstaten, Berlinmuren och Himmelska Fridens torg framför sig.

Paul Steigan vill istället återvinna Karl Marx ursprungsbetydelse av begreppet ”kommunism”.

Vad behöver göras? För Paul Steigan gäller ett 10- punkts program:

 1. Socialisera bank – och finansväsendet
 2. Socialisera all energiförsörjning
 3. Socialisera de multinationella bolagen
 4. Socialisera tele- oh datakommunikationen
 5. Socialisera alla stora transportsystem
 6. Socialisera agrobusiness och hälsovårdsmonopol
 7. Socialisera alla stora lantegendomar, gruvor och all storskalig utvinning av naturresurser
 8. Avskaffa det privata ägandet inom vattenförsörjning och annan livsnödvändig försörjning
 9. Påbörja omedelbara åtgärder för att reducera energi – och resursförbrukning i de rika länderna
 10. Genomföra omfattande åtgärder för att hjälpa fattiga länder att börja använda mer energiekonomiska energisystem.

Om detta gjordes skulle samhället ha tagit kontroll över mer än 90 procent av egendomar, strategiska resurser, praktiskt taget utan att påverka småproducenter och sociala mellanskikt. Det är bara den rikaste procenten av de rikaste som skulle förlora det nackgrepp de har om världsekonomin. För folk i allmänhet skulle detta bara innebära en lättnad.

Det här är nödvändiga åtgärder för att kunna göra något åt de allvarliga miljöproblemen. Men det är långtifrån tillräckligt. Så långt Paul Steigen. (sid 242).

De ovanstående förslagen kan få varje anhängare av S, MP och även många inom V att fullständigt tappa fattningen. Vad är det han säger?  Ska vi införa Sovjetdiktatur? Hur mänskor som röstar på allianspartier skulle reagera på detta glädjebudskap går utanför min beskrivningsförmåga.  Orden räcker bara inte till.

Vem tror han ska köpa ett så här drastiskt förslag? Det måste finnas något mer moderat förändringspaket för att möta de stora utmaningar som vi alla ser. Inte nog med det. Han menar att inte ens dessa djärva ingrepp, på vår så omhuldade marknadsekonomi och fria möjligheter för kapitalet att tjäna pengar, kommer att räcka. Vi behöver även en världsregering för att förhindra ett alltför stort ekologiskt fotavtryck. Hur mycket centralstyrning tror han att mänskligheten är beredd att satsa på?

Det är ju här en stor del av dagens dilemma kokar ner till. På samma sätt som

Lester Brown beskriver  vad som behöver göras för att få vår civilisation att överleva  är extraordinära satsningar.  Det går inte att peta lite i hörnen här och där. Vi måste göra en total satsning eller så får vi uppleva att vår civilisation kollapsar. Frågan är hur människor reagerar när vi steg för steg inser hur prekär situationen  verkligen är. Kommer vi att reagera med förnekelse och flykt? Eller kommer det gå att mobilisera tillräckligt många människor som inser allvaret och som är beredda att hängivet är villiga att verka för att rädda vår gemensamma civilisation. Frågan är förfarande obesvarad.

Nästa fråga är: Hur ska övergången ske?  Det får framtiden utvisa menar Paul Seigan. (sid 242) Om detta återkommer jag till.

Annons

1 tanke på “En gång skall jorden bliva vår – episod ett. Vacker promenad och norska dominans i längdskidor. En annan norrman Pål Steigen.

 1. Pingback: Internationalen åt alla lycka bär – Att ha och att vara – Erich Fromm | Globaliseringen 3.0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s