Ett nytt paradigm: Den västerlänska människans ha-begär och det stora globala skiftet

Under hela vår kända historia har ha-människan plundrat och tillgodogjort sig de svagares tillgångar. Den västerländska människan varit enastående framgångsrik att lägga under sig andra militärt svagare kulturer och tagit deras tillhörigheter och till och med tagit människor från dessa kulturer som slavar för att tillgodose vårt behov av att skapa oss välstånd och bekvämlighet på andra människors bekostnad.

Indianerna i Nord – och Sydamerika blev offer för vårt ha-begär. Samma sak hände i runt om i världen: Kulturer i övriga delar av världen blev utplånades och lever i idag som små spillror med ett konstant utanförskap i vår civiliserade värld.  Befolkningen i Australien, Afrika och Asien gick samma bistra öde till mötes när de drabbades av vårt ha begär. Vårt framgångsrecept har varit ackumulation genom fråntagande. När Kina nu växer i styrka kommer de ihåg den stora förnedring som de drabbades av när västerlänningarna drogade ner befolkningen med opium för

Kina lärde sig en läxa. För att kunna försvara sig mot de rovgiriga européerna måste de skaffa sig militära muskler. Det är till slut det som räknas. Indien och Kina var stora civilisationer som låg långt före oss européer, men som ändå led förkrossande nederlag när de blev konfronterad av en övermäktig militärmakt.

Idag håller världen gå in i ett nytt skede, där Öst och Syd börjar ta över som det ekonomiska centret i världen.  Frågan är då: Vad som kommer hända med vår kultur?  Europa har haft den sämsta tillväxten i världen under en 20 års period. Ingenting ser för närvarande ut att ändra detta faktum.  Vi håller helt enkelt på att bli utkonkurrerande på vår egen hemmaplan i vår egen specialgren  Våra konkurrenter är mer Ha-orienterade än vad vi är. Hur ska vi då kontra?

Ha-människorna i Öst och Syd håller på att ta över herraväldet i världen.  I närtid beräknas Kinas ekonomi gå om USA:s. År 2025 beräknas den vara dubbelt så stor som USA:s.

I Kina är unga människor extremt målinriktade för att skaffa sig ett bättre liv. Även högutbildade människor ägnar en stor del av sitt vakna liv till arbete. I detta läge känns det sådär bra att vi ska svara med arbetstidsförkortningar och skapa bättre balans mellan arbete och fritid. Att börja vara mer Vara- orienterade lär inte förbättra våra odds i den internationella konkurrensen. Det känns istället att vi måste anpassa oss till våra utmanares modell och börja jobba hårdare och flera timmar för att klar den globala konkurrensen.

Allt fler i väst börjar inse att en oändlig tillväxt inte är en hållbar lösning för vår civilisation. Människor i andra delar av världen anser att de nu vill har sin rättmätiga del av det vår planet har att erbjuda.  Här råder en mycket stark målkonflikt. Vi har bara ett klot att dela på.

Om väst håller tillbaka vår tillväxt till förmån för övriga världen uppstår stora spänningar i inom de västerländska staterna. Det är just detta som är den underliggande orsaken till Europas nuvarande kris. Det leder till starkt nationalistiska rörelser växer fram och arbetslösheten når nya ”all time high”. Det västerländska kapitalet investeras istället i tillväxtländerna och skapar arbetstillfällen i dessa länder. Europa har kommit in i en mycket negativ spiral, som det inte verkar finnas några genomgripande tankar om hur den ska vändas.

Politiker är fullständigt handlingsförlamade inför detta hot och mantrat är fortfarande att Europa ska spara sig ur krisen. Sparandet kommer bara ytterligare förvärra Europas kris.

När vi talar om ett paradigmskifte måste vi ta hänsyn till detta globala skifte. Det påverkar våra liv vilket vi vill det eller inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s