Skattesmitare plockar hem pengar – 140000 miljarder undangömda

Det finns en del pengar att hämta utomlands: http://www.dagensarena.se/opinion/140-000-miljarder-undangomda/

”Svenskar som har pengar gömda i skatteparadis flyttar nu hem tillgångar till Sverige i rask takt. Orsaken är bland annat att Skatteverket inte längre kan jaga dem för obetald förmögenhetsskatt.

Från och med 1 januari 2013 kan svenskar inte längre krävas på förmögenhetsskatt. Skatten avskaffades 2007 men Skatteverket kunde till och med förra året begära in obetald skatt från förmögenheter som fanns före avskaffandet.

Nu är det dock stopp. Mer än fem år har gått och därmed är alla gamla krav på förmögenhetsskatt preskriberade.

”Vi har sett under januari att inflödet av frivilliga rättelser har ökat jämfört  med 2011 och 2012. Redan innan årets ingång spekulerades det i att det skulle komma fler i år. 2012 var sista året som det gick att ta ut förmögenhetsskatt. Nu blir det enbart skatt på avkastningen, inte förmögenheten”, säger Göran Haglund, analytiker på Skatteverket.

Den som frivilligt lämnar in en rättelse slipper åtal för skattebrott. Villkoret är att rättelsen sker på personens eget initiativ och inte efter att Skatteverket först hört av sig.

De senaste tre åren har 1,2 miljarder kronor i skatt kommit in från frivilliga rättelser som rör svenskar som tidigare har gömt pengar i skatteparadis. Cirka 3.000 personer har lämnat in sådana rättelser.

Göran Haglund säger att personerna som frivilligt rättar sina deklarationer oftast är födda på 1940- och 1950-talet.

”En del har arbetat utomlands och därmed inte varit skatteskyldiga i Sverige. De har satt in sina besparingar i en utländsk bank och sedan valt att inte plocka hem pengarna till Sverige trots att de har flyttat hem och blivit skattskyldiga här”, säger han.

Under de senaste åren har Sverige tecknat nya insynsavtal med ett 40-tal länder, däribland Schweiz. Dessutom har samarbetet inom den mellanstatliga organisationen OECD blivit starkare, bland annat genom en internationell databas och telefonkonferenser där olika skattemyndigheter ger varandra tips om hur man utreder olika skatteupplägg.

I takt med att informationsutbytet mellan stater ökar blir skatteparadisen i världen allt färre.

Göran Haglund nämner Hongkong, Singapore, Qatar och Förenade arabemiraten som fyra länder som fortfarande kan betecknas som skatteparadis.

”Vi skulle gärna se att Sverige fick avtal med dem. Det gäller att skapa ett ganska heltäckande nätverk, annars finns en risk att affärerna bara flyttar någon annanstans när man får till ett avtal med ett visst land”, säger han. ”

http://www.di.se/artiklar/2013/2/4/skattesmitarna-plockar-hem-miljarderna/

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s