Frigörelsen ska vara arbetarklassen eget verk

Detta är det tredje inlägget om Marx och arbetarklassen.
Det första: Arbetets söner – mervärdesteorin – Marx aktualitet idag.  https://rogerdahl.wordpress.com/2013/01/29/arbetets-soner-sluten-er-alla-mervardesteorin-och-marx-aktualitet-idag/

Det andra: Mer om Marx aktualitet idag:https://rogerdahl.wordpress.com/2013/02/05/mer-om-marx-aktualitet-idag/

I gruppen ”En ny ekonomi för en bättre värld” samtalar vi om olika idédrivna rörelser i en tråd om geoismen.

”StigLennart Johansson skriver: Roger: 1) för Marx är det ju inte människan som är frigörelsens subjekt och mål utan arbetarklassen! Tänk efter så förstår du säkert den konkret ofantliga skillnad detta innebär.”

Vilken ofantliga skillnad att det för Marx inte var samma sak att vara arbetare som människa. Tänk denna hädiska tanke: Inte kan väl en arbetare vara människa. En arbetare är något mycket mer. Arbetaren har av Marx tilldelats en historisk roll att vara spjutspetsen i den internationella revolutionära rörelsen som skulle störta ”det gamla snart i gruset”. Det är även denne kämpe som uppfordrande uppmanas med följande fras:  ”slav stig upp för att slå dig fri”.

Jag börjar dra mig till minnes den oerhörda arbetarromantik det har funnits inom vänstern även inom SAP.  Inom vänstern på Stockholms universitetet på 1970-talade medelklassens och överklassens barn att se ut som en riktig arbetare,med flanellskjorta och jeans. Blåställ var väl lite väl att sticka ut på universitetet. Men att känna en riktig arbetare var ett klart bonus.

Inom SAP på 1970-talet var det ungefär samma situationen. I vår förening fanns en arbetare, Arne. Han visades alltid upp i all utåtriktad verksamhet, i valstugor och för att dela ut flygblad. Vi måste ju visa att vi är ett riktigt arbetarparti. Resten av de aktiva hade upphöjda ställningar inom stat, kommun eller landsting. Någon var chefredaktör.Några andra var ombudsmän i fackliga organisationer. Men Arne var vår lokala S-förenings uppvisningsföremål.

Min särbo var med i en kommunistiska organisation i sin ungdom. Efter folkhögskola började hon arbeta på Ericsson i Västberga i Stockholm. Hon arbetade där en hel massa år och var fackligt aktiv och kämpade mot S.  Efter några år kom hon till insikt att metallarna på Ericsson hade helt andra planer än att göra revolution. Det VVV som gällde. Volvo, Villa och Vovve lockade..

När jag började tänka på vad detta har medfört för mänsklighet, ”att frigörelsen ska vara arbetarklassens eget verk” började jag inse vilken skada detta synsätt har ställt till för mänskligheten. Varför  denna upphöjda position för just en arbeta? Jo för att det var arbetaren som skapade mervärde åt kapitalisten. Därför skulle arbetaren objektivt känna sin historiska roll som den revolutionära klassen.

Vad hände med den stora majoritet bönder som fanns på Karl Marx tid? De blev med ens stämplade som en kvarleva från en förgången tid. Nu är det istället arbetarklassen som ska träda fram och ta sin rättmätiga plats tillsammans med stadens borgerskap. Denna religiösa övertygelse – frigörelsen ska vara arbetarklassens eget verk – har sedan varit med och legitimerat de mest bestialiska handlingar.

Åtskilliga är de historier från Sovjetstaten där bondebefolkningen uppfattades som och  behandlades som djur. Det var också den stora bondebefolkningen i förhållande till arbetarklass som legitimerade Lenin och Bolsjevikernas ”demokratiska centralism”. Partiapparaten fick träda in i arbetarklassens ställe, eftersom någon arbetarklass värt namnet knappast existerade.

Vad den breda bondebefolkningen hade att säga om detta bekymrade inte bolsjevikerna som såg sig som arbetarklassens ”sanna” budbärare. Böndernas rätt att bestämma var en ickefråga, trots att de utgjorde en överväldigande majoritet av befolkningen.

Samma sak hände och händer fortfarande i Kina.Trots att det var bonderamen som gjorde jobbet och segrade så att folkrepubliken Kina 1949, kunde upprättas fick de inte någon upphöjd position. Det var istället kommunistpartiet som klev in och tog arbetarklassen ledande roll.

Idag består Kinas kommunistparti av alla elitgrupper i samhället. De som är utestängda är den stora bondebefolkningen. De får istället fungera som, gästarbetare – utan någon  sociala trygghet, för att bygga upp det moderna Kina. Klyftorna mellan olika grupper i Kina är gigantiska. Det centrala styret i Kina har under många år varit medvetna om riskerna med de sociala spänningar som kan uppstå  om inte klyftorna mildras. http://www.scmp.com/news/china/article/1143920/china-approves-income-distribution-strategy

Socialdemokratin i Sverige hade en mer human inställning till bönderna och bildade istället en gemensam koalition mellan arbetare och bönder. Men SAP har haft en tendens att  glorifiera ”arbetarklassen”. En riktig arbetare antogs ha speciella kvalitéer just på grund av sin klassbakgrund. Av och till har det därför funnits en djup misstänksamhet mot intellektuella inom rörelsen. Vad vi idag menar med arbetarklass är tämligen oklart. Inte är det väl Marx begrepp arbetarklass som den mervärdesskapande ”objektivt utsugen” av kapitalet som vi menar, när vi talar om arbetarrörelsen tankesmedja, eller? Kampen mellan arbetare och tjänstemän har under årens lopp varit ihållande. Idag är dessa gränser inte av samma art som tidigare. Kampen mellan arbete och kapital har däremot tonas ner inom SAP. Här är det istället klassamarbete som betonats. Många inom S längtar tillbaka till den glada Saltsjöbadsandan.  Men klyftorna har ökat och klassklyftorna börjar idag blir allt tydligare igen.

1 tanke på “Frigörelsen ska vara arbetarklassen eget verk

  1. Pingback: StigLennart och jag samtalar om Erich Fromms bok ”Att ha eller att vara” « Verklighetsdrömmen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s