Noteringar från Facebook ”Socialdemokratiska visoner”.

 

I detta blogginlägg har jag fångat in ett samtal som föregick mitt blogginlägg

I en tråd som Nils Westberg startade.

”Äntligen vänstervindar är rubriken på en viktig artikel, signerad Lena Sommestad i senaste numret av socialdemokraternas tidskrift Tiden. Hon konstaterar att ”Det känns härligt. Men det känns samtidigt förtvivlat. Mitt eget parti följer inte vinden. Tvärt om. Oförtrutet strävar den socialdemokratiska skutan högerut, i motvind. …..Jag möter partikamrater som klagar på hur ångesten sätter sig i magen. ‘Hur ska vi förklara oss, som socialdemokrater? Hur ska vi kunna vara lojala mot en politik som vi inte känner igen?'”.

” Den där kompassen måste återfinnas.” Det håller jag verkligen med om.

Att ta spjärn från Olof Palme anno 1968 är då ett – i mitt tycker – bra angreppssätt.

Först uppnådde vi den allmänna rösträtten.

Sedan skapade vi välfärdsstaten.

Nu står vi inför nästa stora utmaning. Den ekonomiska demokratin.

När vi nu sedan 1970-talet börjat nedrustning av välfärdsstaten är det verkligen hög tid att börja tala om den ekonomiska demokratin och vad som står i vägen för den. Utan den ekonomiska demokratin är demokratin i sin helhet synnerligen beskuren och sätter upp strikta ramar för vad som går att genomföra.

Då måste vi börja tala om kapitalismen som samhällssystem och den finanskapitalism som i global skala har en fullständig dominans över mänskligheten. Den är även i mångt och mycket synonym med det vi talar om som ”nyliberalism”. Se Milton Friedman och Chicagoskolan. http://sv.wikipedia.org/wiki/Milton_Friedman

Krister Pehrsson bidrar med en tråd

 

 

Om penningsystemet skriver Lena Nockert.

”PENNINGSYSTEMET är den metod som används för att skapa pengarna och sätta dessa i cirkulation.

Jag är övertygad om att vi kan avvika från övriga världen när det gäller penningsystemet. De som påverkas är de privata bankerna vars möjligheter att tjäna pengar reduceras dramatiskt. Det gör att de säkerligen kommer att flytta verksamheten utomlands. Därför behöver reformen innehålla skapande av offentliga banker i någon form, samtidigt som privata bankers möjligheter att kringgå systemet via filialer i andra länder regleras.

I första steget kan det innebära att många svenska företag och privatpersoner väljer att ha sina penningaffärer i en utländsk bank. Men med ett penningsystem som ger lägre kostnader och större stabilitet i hela ekonomin kommer det efter en tid att vända så att strömmen av kunder istället går från utlandet till Sverige. Denna effekt kommer snabbare ju mer instabilt det nuvarande penningsystemet blir. ”

Min kommentar:
Jag tror du Lena underskattar de problem som skulle uppstå för nationalstaten Sverige. om svenska politiker med stöd av folket skulle stå upp mot bankernas ägare, som dessutom äger och har ett inflytande över i stort sett hela exportindustrin, skulle det skapa en våldsam turbulens i samhället i stort. Att skapa konflikt med dessa grupper tror jag är en mycket dålig väg att gå för nationalstaten Sverige i dess helhet.

Idag är det inte svårt för svenska internationella företag att lägga sina huvudkontor och därigenom FoU in andra länder. Att gå i konflikt med näringslivet, skapar ju inte på något sätt ett bra företagsklimat. Risken är att vi skulle få massflykt ut ur landet. Det skulle även drabba underleverantörer som sannolikt måste flytta med. Vilken effekt på sysselsättningen i Sverige detta skulle få kan vi nog räkna ut ganska lätt.


Roger Dahl
I Lenas tråd om för och nackdelar med att staten tar över penningskapandet, samtalar Johan Lindkvist och jag om statens roll. Om staten ska ta över penninghanteringen finns det väl all anledning att fundera över vilken roll Statsmakten spelar i det kapitalistiska samhället.

Hur kommer staten hantera penningskapandet?

Mitt svar på frågan är att det inte kommer att spela någon nämnvärd roll om statsmakten i det kapitalistiska samhället tar hand om penningskapandet.

Det troliga är att penningskaparprocessen tämligen omgående skulle läggas ut på entreprenad till banker och finansinstitut.

Vad som istället behöver reformeras är det kapitalistiska samhället. Då kan vi även få en mer demokratisk stat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s