Är vår beredskap god?

Martin Saar

ASPO Sverige har under många år försökt väcka opinion för den miserabla krisberedskap som råder i Sverige med utgångspunkt från den brist på fossilt bränsle som står för dörren. Våra tre oljeimportländer som levererar 90 % av vårt fossila bränsle, Danmark 15 %, Norge 25 % och Ryssland 50 % har alla nått maximal produktion. Efter 2020 om 7 år upphör! Danmark att exportera olja (behöver den själva) enligt den egna myndigheten Oljedirektoratet. Norge några år efter!

ASPO Sverige menar att det är dax att planera för detta, då sannolikheten för att köpa olja på den fria oljemarknaden i stort sett upphör om 10 år. Dessutom är det få som insett att landet, staten Sverige är i händerna på multinationella oljebolag som importera olja till Sverige. Dessa bolag säljer sin olja på internationella marknaden till den som betalar bäst. En mkt obehaglig och osäker situation.
Och det värsta av allt utan olja ingen mat, då vårt industriella kemikaliejordbruk kollapsar utan olja. Förutom att produktionen kommer att hacka så stannar hela distributionen inom ett par dagar. Butikshyllorna och hushållens skafferier kommer att gapa tomma efter 1 till 12 dagar! Därför är det välgörande att allt fler uppmärksammar Sveriges utsatta läge.
Så här illa är det enligt Jordbruksaktuellt! Och vad gör myndigheterna och våra folkvald, som säkert är den grupp som drabbas sista av alla? Ingenting, utan alla litar på EU, som inte heller har några beredskapslager. Dax att vakna kära politiker. Så här ser Sveriges beredskap ut vid krisläge i nuläget:

► Sverige är självförsörjande på spannmål, men produktionen av mjölk samt gris- och nötkött har sjunkit till mellan 40 och 60 procent.

► Sedan inträdet i EU finns inga beredskapslager, vare sig i Sverige eller inom övriga EU.

► De enskilda hushållens livsmedelslager beräknas räcka mellan tre och tolv dagar.

► Butikernas lager räcker en dag, centrallagrens lager räcker mellan tre och åtta dagar, livsmedelsindustrin och hamnarna har lager för ett par dagar.

► Om transportsystemet kollapsar är det tomt i butikerna efter ett dygn.

► Om landet isoleras är hälften av våra dagliga livsmedel, de som vi normalt sett importerar, slut efter tio till tolv dagar.

Se vidare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s