Bok 09 Den vitsiga vinsten

Här ska jag samla fördelar med privatiseringar:

SNS Rapporten, ökad valfrihet.

Här ska jag samla brister med privatiseringen:

Torsdagen den 26/1 2012 avslöjades i nyheterna i SR P1 avslöjades att privat äldrevård har 10 procent mindre lönekostnader än de kommunala motsvarigheterna. Det är däremot inte klart om kvalitén är lägre eller om de privata vårdformerna är mer effektiva. Här borde mer forskning sättas in. På vilka sätt kan de privata klara av att ha likvärdig kvalitet. Det vi sett när det gäller Carema och Attendo har inte resultatet blivit så lysande.

Mats Odell (KD) har gjort miljonklipp.

I skolan har John Bauer fått hård kritik undermålig utbildning och drivs av  riskkapitalister. 

En annan klok person i privatiseringsdebatten är Ann-Marie Lindgren. Hon avslutar artikeln:  Och att det behövs en rejäl utvärdering av effekterna av privatiseringarna, och alldeles särskilt alla de problem som uppstått helt enkelt på grund av aningslösa regelverk och naiv tilltro till privata företags ädelmod, det blir allt mer uppenbart.

Stressen är idag utbredd inom äldrevården, i radioprogrammet Tendens behandlades frågan om tillit eller kontroll. Tidigare har vi haft ett tillitsstänkande där vi har förutsatt att människor använder sin tid inom vård, skola och omsorg på ett bra sätt. Nu blir det alltmer kontroll, vilket i sin tur ökar kostnaderna.

Stockholmsrean på bostäder.

Filippa Reinfeldt vill fortfarande inte säga något om Serafen. Hälso- och landstingsrådet Filippa Reinfeldt vill fortfarande inte besvara några frågor om avknoppningarna av vårdinrättningar i Stockholm.Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl tvingas svara på frågorna om vilken roll Filippa Reinfeldt haft i fallet Serafen.

” En grupp läkare fick ta över verksamheten för 700 000 kronor och sålde sedan vidare till riskkapitalfinansierade Capio för minst 20 miljoner, enligt uppgifter. Inte heller på fredagen vill Filippa Reinfeldt svara på frågorna.”

Det är rena brandskattningen av gemensamma resurser.

”Nu har modellen övergivits – hur många vårdinrättningar hann avknoppas på ett sätt som, enligt Filippa Reinfeldt, ”inte blev bra”?

– Totalt fem vårdcentraler avknoppades under våren 2008, Serafens vårdcentral, Vallentuna doktorn, Vaxholms vårdcentral, S:t Erik vårdcentral och Huvudsta vårdcentral. Därefter har inga vårdcentraler avknoppats.

Kommer Filippa Reinfeldt ta något initiativ att utvärdera hur mycket pengar försäljningarna egentligen borde ha gett?

– Vad jag förstår var hela syftet med att knoppa av verksamhet att förbättra sjukvården, öka mångfalden, personalens inflytande och få bort vårdköer. Där har vi gjort stora framsteg. Redan 2009 beslutade landstinget att sluta med avknoppningar.

Fanns det några varningar för att det skulle bli som det blev med avknoppningarna, i synnerhet när det gäller Serafen?

– Landstingets avknoppningar skedde efter opartiska värderingar. Några varningstecken känner jag inte till. Däremot har vänsteroppositionen alltid motarbetat mångfald och valfrihet. ”

Hur kan opartiska värderingar missa så grovt. På några år har läkarna tjänat

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s