Projektet Globaliseringen 3.0

Projektet: Globaliseringen 3.0

Globaliseringen är ett gigantiskt ämne. Globaliseringen 3.0 är ännu större eftersom det även omfattar ett framtidsperspektiv. Mitt perspektiv är igår – idag – imorgon. Globaliseringen 1.0 började med Europas kolonisation av övriga världen, 2.0 är idag och 3.0 är år 2025.

Vi lever idag i en synnerligen historielös tid. Det innebär att vår västerländska civilisation har svårt att lära sig att undvika att begå samma misstag igen som vi har gjort tidigare. Vi vänder gärna blad och går vidare utan att ge oss tid för betraktelser. Den inställningen kan bli ödesdiger för hela vår civilisation om vi betänker alla de stora utmaningar vi står inför och som vi tillsammans måste lösa.

Utan ett historiskt perspektiv är det svårt att känna av var utvecklingen är på väg. För att  förstå vilka trender och megatrender som påverkar vår nuvarande tidsanda är det ännu mer omöjligt att säga något om framtiden.

Min metod är att gå tillbaka i tiden för att bättre förstå vår nuvarande tidsanda. Från perspektivet igår och idag drar jag sedan slutsatser om framtiden fram till 2025 och längre.

Vi har heller ofta inte så mycket tid över för att fundera på framtiden i ett längre perspektiv. Vad kommer att hända om 10, 15 eller 20 år?  Det ända med säkerhet kan säga om framtiden är att vi inget vet. Varför då lägga ner tid och möda för att försöka förstå en framtid som ändå inte går att komma åt?

Syftet med projektet är att dra mitt strå till stacken för en debatt om framtiden i en globaliserad värld. Mitt angreppssätt är tvärvetenskapligt. Vad jag menar med vetenskaplig behandlar jag i metodavsnittet.

Globaliseringens fortsatta utveckling kommer att påverka oss på ekonomiskt, ekologiskt, socialt, psykologiskt, politiskt, vetenskapligt, filosofiskt och kulturellt för att nämna några huvudområden. Min utsiktspunkt är från Södermalm och Stockholm. Projektet har växt fram i samverkan med andra som har tankar om framtiden. Jag har intervjuat och samtalat med över 100 personer hittills för att få ett bredare perspektiv på globaliseringen 3.0, år 2025.

Annons

2 tankar på “Projektet Globaliseringen 3.0

 1. Hej Roger jag har läst en del som ligger på nätet just nu är jag intresserad av paradigm- nya tankar och hur det nya faktiskt ”är på gång” och de synbarlliga tecken på framåtskridande som finns. Jag menar inte tillväxt jag menar tecken på så väl micr som macro att vi är på att bli människor som jag utgår från skulle vara vitsen med att vi finns här så att säga. hur som helst är min direkta fråga ger du föreläsningar och i så fall med focus på vad?/mvh is

  • Hej. Jag har ägnat mycket tid åt globaliseringsfrågan under lång tid. Min slutsats är att det är viktigt att försöka göra något konkret åt de problem vi ser.
   Ett sådant är att en åldrande befolkning i väst, Japan och Kina måste mötas med att den åldrande befolkningen blir mer delaktig i samhällsbygget än idag.

   Jag har därför bestämt mig för att utbilda mig till medicinsk massageterapeut och laserterapeut. Inom detta område finns det oerhörda samhällsbehov. En åldrande frisk befolkning inger hopp. En åldrande allt sjukare befolkning motsatsen.

   Är även övertygad om att vi är mitt inne i ett paradigmskifte där mer mänskliga värden kommer i fokus. Tack för din kommentar-

   Med vänliga hälsningar
   Roger Dahl
   070-3777509

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s