Svensk politik

Länkar om svensk politik

Skapa inlägg om.

Drömmar om svensken i utlandet. ” Om man läser svenska porträtt och intervjuer med landsmän på höga poster utomlands – Cecilia Malmström, Margot Wallström, Jan Eliasson – inser man snart att det finns en dröm därute lika svensk som den om ett eget torp på landet: drömmen om svensken – helst av allt svenskan – som ger sig ut på den internationella arenan för att ställa till rätta, utrustad med Svenska Värderingar. ”

Jag minns hur den bilden genomsyrade minnesbilderna av Anna Lindh 2003, när bara hennes uppenbarelse på toppmötena användes för att sammanfatta andan i hennes gärning: Anna Lindh bröt av mot alla kostymklädda män med sin ryggsäck och sitt bubblande skratt, och var därmed den svenska jämställdheten och anspråkslösheten förkroppsligad och exporterad ut i världen.

Vi har förvisso mycket att vara stolta över: När Inga-Britt Ahlenius, till exempel, var chef för FN:s interna revisionsorgan uppmärksammade hon moraset i FN:s högsta ledning, inklusive bristerna hos generalsekreterare Ban Ki-moon. På post efter post har Ahlenius tagit strid för värderingar som vi svenskar håller särskilt högt: demokrati, öppenhet.”

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s